Csaknem kétezer nyomozás folyik az amerikai mentőcsomagok felhasználásának ügyében

Washington, 2012. október 15., hétfő (MTI) – Hűtlen kezelés vagy csalás gyanújával csaknem kétezer ügyben folyik nyomozás az amerikai szövetségi hatóságok által a pénzügyi válság idején kiosztott kormányzati mentőcsomagok felhasználásának ügyében – közölte a The Washington Guardian oknyomozó portál.

A lezárt ügyekkel kapcsolatban eddig csaknem 600 személy vagy cég ellen léptettek életbe megrovást, vagy hirdettek elmarasztaló ítéletet. A szövetségi hatóságok további több mint 1900 olyan ügyben nyomoznak, amelyekkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy szabálytalanul használták fel a gazdaságélénkítésre szánt pénzt.

A szövetségi pénzek elosztását csaknem kéttucatnyi kormányhivatal között a Helyreállítási Bizottság koordinálta, amely hivatalos honlapján szeptemberben azt közölte, hogy a szétosztott 840 milliárd dollárnyi kormányzati gazdaságélénkítő támogatásból csak 11,1 milliárd veszett el csalás miatt.

Joe Biden demokrata amerikai alelnök erre az adatra hivatkozott a Paul Ryannel, a képviselőház költségvetési bizottságának elnökével folytatott, múlt heti alelnöki vitában, azt bizonyítandó, hogy a kormányzati ösztönző támogatások túlnyomó részét nem pazarolták el.

A The Washington Guardian forrásai azonban a folyamatban lévő ügyek sokaságára utalva rámutattak, hogy a 11,1 milliárdos, eddig bebizonyosodott veszteség csak a jéghegy csúcsát jelentheti.

– MTI –