Csaknem két kilométernyi sínt loptak el Szerbiában

A szerb vasutak nem tudja, hová lett csaknem két kilométernyi vágány Szabács (Sabac) közelében. A Blic címû napilap vasárnapi tudósítása szerint a sínek eltûnését még tavaly év végén észlelték a cégnél, amikor a pályaszakasz új felügyelõt kapott. Az errõl készült jegyzõkönyvben szerepel is a hiány, ám a vasút semmit sem tett a tettesek kézre kerítéséért. A dokumentum szerint a sabaci vasútállomásról “eltûnt” a négyes vágány, egy közeli kisvárosban pedig hiányzik az elsõ és harmadig vágány a megállóban.

A lapnak egy név nélkül nyilatkozó vasúti dolgozó azt mondta: az átadás-átvételnél többen is teljesen elképedtek, hogy összesen 1900 méter sín hiányzik. Értetlenül állnak az eset elõtt, hiszen ekkora mennyiségû sínpárt nem lehet egyetlen éjszaka felszedni és elszállítani. A vasútnál egyelõre hallgatnak az esetrõl. Így nem tudni pontosan hova tûntek a sínek.

A feltételezések szerint lehet, hogy fémkereskedõk vették meg az eltûnt vágányokat. De elképzelhetõ, hogy máshol fektették le õket. Nemrég arra is volt példa Ruma városában, hogy a vasút egy magánvállalat kérésére épített egy 150 méteres leágazást a céghez. Az ehhez használt síneket pedig a vasút adta, egy használaton kívüli vágányt felhasználva. A vállalkozó 150 ezer eurót (40 millió forint) fizetett a 150 méteres szakaszért, így a becslések szerint az eltûnt csaknem két kilométeres szakasz értéke megközelíti a 2 millió eurót (540 millió forint).