Csaknem egy tucat háziorvos tagadta meg eddig a vizitdíj beszedését

Körülbelül egy tucat orvos tagadta meg az országban eddig a vizitdíj beszedését – mondta a Független Hírügynökségnek Jánosi Gábor jászberényi sebész. Csütörtökön 4 orvos tartott sajtótájékoztatót Budapesten, akik mindannyian nyilvánosan vállalták: megtagadva a törvényt, nem szedik be a vizitdíjat. A kórházátalakítások, az új beutalási rend tönkreteszi a jelenleg jól működő rendszert, a várólisták “emberéleteket követelnek” majd – hívták fel a figyelmet a tájékoztatón az orvosok.

Rendkívül tiszteletre méltó magatartás, amit ezek az orvosok vállaltak – mondta a tájékoztatón jelen lévő Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Bár a kamara nem buzdíthat törvénysértésre, de erkölcsileg támogatják ezeket az “apostolokat” – tette hozzá.

Február 15-tól fizetendő vizitdíjból a kórházaknak, szakrendelőknek, háziorvosoknak csaknem 22 milliárd forint plusz bevétele származik. Ebből az Egészségügyi Minisztérium számításai szerint egy vállalkozó háziorvos átlagosan havi 150 ezer forinttal keres többet. Ha nem hajlandó beszedni a vizitdíjat a jogszabály szerint duplán esik el ettől az összegtől, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a be nem szedett díjjal kevesebb állami finanszírozást utal át neki.

A tájékoztatón megjelent orvosokat egyelőre még nem büntették meg. Hátsági Horváth Miklós székesfehérvári fogszakorvos elmondta: a rendelkezés úgy szól, hogy akkor is el kell látni a beteget, ha az megtagadja a vizitdíj befizetését. Így ha a beteg ezt egy jegyzőkönyv aláírásával igazolja, az OEP nem szankcionálhatja az orvost.