Csaknem 70 ezer értelmi fogyatékos él Magyarországon

Magyarországon jelenleg 65-70 ezer értelmi fogyatékos ember él, ám a hozzátartozókon keresztül csaknem 400 ezer embert érint a probléma – derül ki a Kézenfogva Alapítvány reprezentatív felméréséből, amelyet az elmúlt két évben készítettek. Az érintett családok háromnegyede a létminimum alatt él. A témában korábban nem készült ilyen átfogó kutatás.

A fogyatékos gyermek születése alapjaiban változtatja meg a családok életét, a legnagyobb problémát azonban a teljes anyagi ellehetetlenülés okozza – mondta a Független Hírügynökségnek a kutatás vezetője. Vass László hozzátette: ennek elsősorban az az oka, hogy az anyának általában fel kell adnia kereső foglalkozását. Jó esetben ugyan kap ápolási díjat, ám az csak töredéke az átlagos jövedelemnek. Ezekben a családokban ráadásul általában újabb gyermekeket is vállalnak, emiatt 4-5 év alatt teljesen elszegényednek.

Magyarországon még sosem készült átfogó vizsgálat az értelmi fogyatékos népességről. 2006-ban a Kézenfogva Alapítvány kezdett bele a kutatásba, amely vizsgálja az értelmi fogyatékos emberek helyzetét, életkörülményeit, speciális szükségleteit és a számukra biztosított szociális, egészségügyi, gyógypedagógiai és rehabilitációs ellátásokhoz való hozzáférést.

Csupán minden negyedik értelmi fogyatékos ember kerül intézeti körülmények közé, többségük a saját családjában él. Az értelmi fogyatékosok folyamatos felügyelete, gondozása miatt az egyik szülő általában feladja korábbi munkáját, másik szülő vagy nincs, vagy neki is nehezített a munkavállalása. Emiatt a fogyatékos emberek csaknem fele (41 százaléka) olyan családban él, ahol senki sem dolgozik.

Az ápolási díj lehetőségével a családok negyede csaknem 12 ezer család él, közülük minden második családnak ez az egyetlen stabil bevétele. Az ápolási díj jelenleg: 37 ezer forint, a családok ezen felül 18 ezer forint fogyatékossági támogatást, míg az értelmi fogyatékos felnőttek 27 ezer forint rokkantsági járadékot is igényelhetnek. A családok csaknem fele azonban semmilyen anyagi támogatást nem kap.

Magyarországon az aktív korú értelmi fogyatékosok mindössze 9 százaléka dolgozik, ami jócskán elmarad az uniós országok átlagától. A csaknem 6 ezer munkavállalóból mindössze 6-800-an tudnak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon, a többség szociális foglalkoztatókban vagy intézeti keretek között dolgozik. Az elhelyezkedést nagyon megnehezíti, hogy az értelmi fogyatékos emberek nem rendelkeznek a munkaerőpiacon eladható szakképzettséggel. A munkavállalást akadályozza az is, hogy az értelmi jelentős részük korlátozott cselekvőképességű, ami megnehezíti, illetve lehetetlenné teszi, hogy a munkáltató munkaszerződést köthessen vele – derül ki a Kézenfogva Alapítvány felméréséből.Sporthírek