Csaknem 670 ezer párttag és vezető kapott büntetést az elmúlt öt évben Kínában

Peking, 2012. október 15., hétfő (MTI) – A Kínai Kommunista Párt (KKP) tagjai és kormányzati tisztviselők közül több mint 668 ezren részesültek büntetésben a “szabályok megsértése” miatt – olvasható a párt fegyelmi és ellenőrző bizottsága, valamint az ellenőrzési tárca hétfői pekingi közös közleményében.

A dokumentumból kiderül, hogy 2007 novembere és 2012 júniusa között összesen 6,6 millió bejelentés, illetve feljelentés érkezett a “felsőbb szervekhez”, szabálysértésekről.

Az elmúlt öt évben az ügyekkel összefüggésben 1,58 milliárd jüan (51,4 milliárd forint) értékű törvénytelenül szerzett pénzt, vagyont koboztak el a hatóságok. Ezt kizárólag az állami tulajdonú vállalatoknál, kormányzati felügyeletű intézményeknél és más állami szervezeteknél dolgozók sikkasztották el. A büntetésben részesültek külön kategóriájaként megemlítik a külföldre szökött hivatalnokok eseteit is.

A közlemény külön is kitér arra, hogy a bizottság több “nagy ügyben” is eljárt. Első helyen név szerint említi a volt csungkingi (Chongqing) párttitkár, Po Hszilaj (Bo Xilai) ügyét, majd Liu Cse-csün (Liu Zhijun) közlekedési minisztert és Sencsen (Shenzhen) város volt polgármesterét, Hszü Cung-henget (Xu Zongheng) nevezi meg.

A KKP november elején tartja ötévente megrendezésre kerülő kongresszusát, amelyen a pártfőtitkári beszámolóban minden bizonnyal kritika éri majd a korrupt és más szempontból is kifogásolható életmódot folytató párttagokat és vezetőket. Ez a korábbi kongresszusokra is jellemző volt.

– MTI –