Csaknem 400 halott a 8-as erősségű perui földrengésben

Legkevesebb 387 halálos áldozata és 1050 sebesültje van a – magyar idő szerint – csütörtök hajnalban történt perui földrengésnek. Az amerikai Földrengéskutató Intézet 18 órával a rengések után “felfelé módosította” a földmozgások intenzitását: a Richter-skála szerint már a “rendkívül pusztító” kategóriába tartozó, 8-as erősségű volt a természeti csapás.

A rengések epicentrumára vonatkozó adatokat is módosították: a perui fővárostól 150 kilométernyire nem délnyugatra, hanem délkeletre és nem 40, hanem 32 kilométeres mélységben. Ilyen rendkívüli erejű földrengés nagyon ritka, évente egyszer-kétszer fordul csak elő.

A perui partvidéken a legnagyobb pusztítást Pisco városa szenvedte el. Az egyik tévéadásban a polgármester zokogva mondta el, hogy a város épületeinek háromnegyede romba dőlt. Több településen megszűnt az áram- és vízszolgáltatás.

A perui légierő gépeivel már megkezdték gyógyszerek, sátrak és élelmiszer szállítását a katasztrófa-sújtotta területekre és több ország is felajánlotta segítségét.Sporthírek