Csaknem 400 ezer dollárért cserélt gazdát egy működő Apple I számítógép

Akt.:
Csaknem 400 ezer dollárért cserélt gazdát egy működő Apple I számítógép
Csaknem 400 ezer dollárért cserélt gazdát egy működő Apple I számítógép
London – Közvetítői díjjal együtt 375 ezer dollárért (103 millió forint) cserélt gazdát egy 1976-os, működő, elsőgenerációs Apple-számítógép a bostoni székhelyű RR Auctions keddi árverésén.

Az Apple cég társalapítója, Steve Wozniak által tervezett Apple I gépet monitorral, billentyűzettel és minden egyéb kiegészítővel együtt vásárolta meg egy interneten licitáló “névtelen üzletember” – írja a BBC hírportálja.

“Ez egy csodálatos darab, ráadásul még működik is” – mondta Bobby Livingston, az RR Auctions munkatársa. “Az ember egyszerűen bekapcsolja és a gép úgy működik, mint 1976-ban. Egészen fantasztikus” – fűzte hozzá.

Az Apple I indította el a személyi számítógépek forradalmát. Az elektro- és komputertechnika-történeti különlegesség a legelsőként megépített Apple számítógépek egyikeként a ma használt MacBookok, táblagépek és iPhone-ok előfutára.

A 2011-ben elhunyt Steve Jobs és Steve Wozniak közös fejlesztése eredetileg egy 28-szor 36 centiméteres áramköri lap volt, amelyet saját kezűleg fejleszthettek tovább a kaliforniai Palo Alto amatőr számítástechnikusai.

Annak érdekében, hogy nagyobb közönséghez is eljusson a fejlesztés, Jobs kapcsolatba lépett Paul Terrell-lel, a kaliforniai Mountain View-ban működő The Byte Shop üzletlánc tulajdonosával, aki beleegyezett, hogy darabonként 500 dolláros áron megvásárol tőlük ötven gépet, de csak teljesen összeszerelt állapotban.

Az Apple I lett tehát a világ első személyi számítógépe, amely nem igényelt semmilyen “utómunkálatot” a tulajdonosától, csupán egy monitort és egy billentyűzetet kellett hozzácsatlakoztatni.

Jobs és Wozniak nagyjából 200 darabot gyártott le belőle, ám a legtöbbjük mára eltűnt, vagy kiselejtezték. A megmaradt példányok számát jelenleg 79-re becsülik, de közülük feltehetőleg csak 15 működőképes.

– MTI –


6 érdekes weboldal, amiről talán nem is hallott
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mindenkinek megvannak azok a jól bejáratott weboldalak, amelyeket minden nap felkeres. Ám a rutinszerű böngészés egy idő után unalmassá válhat, ezért most mutatunk hat olyan honlapot, amelyet érdemes a napi rutinba belevenni - írja az Impuls360.hu. 1. Gnoosic Ha sz...

facebook
Sosem találná ki, hogy hol készült az a videó, amit aztán legelsőként feltöltöttek a Youtube-ra. És ki gondolta volna, hogy már több mint 45 éve, hogy elküldték a legelső emailt? Az már kevésbé meglepő, hogy a legelső Facebook profilt Mark Zuckerberg saját magának hozta létre. 18 dolog, ami először ...

Forrás: metro.co.uk
Nehéz elképzelni, hogy egykor a következő oldalak voltak a legmenőbbek.A világháló még gyerekcipőben járt, a legtöbbünknek pedig nem volt e-mail címe. A '90-es évek végén viszont a legnagyobb márkák már elkezdtek próbálkozni az online tér meghódításával. Az Apple oldala 1998-ban Forrás: metr...

exploler
Ugyan már véget ért a betárcsázós internet világa, ám ezekkel a magukra hagyott, ám még jelenleg is elérhető weboldalakkal nosztalgikus hangulatban emlékezhetünk vissza az internet hőskorára - olvasható az Impuls360 blogján. Space Jam (1996) Emlékszünk még az 1996-os Zűr az űrben című filmre Mich...