Csaknem 300 milliós az edelényi hiány

A napokban csaknem kétszázkilencven millió forintos hiánnyal fogadta el az edelényi önkormányzat képviselő-testülete a város idei költségvetését.

A deficit minden eddigi mértéket meghalad, ami az árdrágulásoknak és az önkormányzatokat általában sújtó kormányzati intézkedések sorának tudható be. A kormány intézkedései következtében emelkedett az áfa, jelentősen nőttek az elmúlt hónapokban az energia- és a gyógyszerárak, ami komolyan sújtja az intézményeket, azokon keresztül a fenntartó önkormányzatokat. 

Támogatják a munkahelyteremtést

Edelény esetében mindez kiegészül azzal, hogy a tavalyinál mintegy hatvanmillió forinttal kevesebb központi költségvetési támogatásban részesül. A költségvetés helyzetének javítását szigorú és takarékos gazdálkodás eredményezheti. Mivel már a rendelet előkészítésekor a lehetséges határig lecsupaszítottak mindent (a tavalyinál eleve hétmillióval kevesebb kiadást terveznek), s megszülettek a döntések a létszámcsökkentésekről is, csak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések pályázati támogatására lehet számítani (amely várhatóan szintén kevesebb a tavalyinál), vagy végső esetben a hitelfelvételre.
Ebben a helyzetben nem meglepő, hogy a koncepcióban korábban meghatározott fejlesztések mindegyikére nincs fedezet. A város a már megkezdett és kötelezettségvállalással terhelt feladatokra kénytelen összpontosítani. Így folytatódik a művelődési központ és az utak felújítása, az intézményeknél kötelező minimumfeltételek biztosítása érdekében korszerűsíteni kell a fűtést és a melegvíz-ellátást a Nefelejcs óvodában, a konyhákon pedig hűtő- és sütőberendezés beszerzéséről kell gondoskodni.
Továbbra is támogatja az önkormányzat a munkahelyeket teremtő vállalkozásokat. A munkanélkülieket alkalmazók, illetve a háziorvosok engedményt kapnak az iparűzési adóból. A kezdő vállalkozóknak és az ötven ember felett foglalkoztatóknak az indulás évében teljes mértékben elengedik azt, a következő esztendőben pedig ötven százalékos adókedvezményben részesülnek.