Csaknem 2500 embert evakuálnak Vásárosnaménynél

Rendben zajlik az evakuálás a Felső-Tisza mentén, ahonnan 500 nyaralóból 2500 embernek kell ideiglenesen kiköltöznie a folyó magas vízállása miatt. A rendőrök azt ígérik, hogy az ott maradt értékekre vigyázni fognak.

Ötszáz nyaralóból 2500 embernek kell ideiglenesen kiköltöznie a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnamény-Gergelyiugornya üdülőkörzetéből a Tisza áradása miatt. A rendőrök autóikból hangosbemondón értesítettek mindenkit, hogy a magas vízszint miatt hagyják el az épületeket, ebben a polgárőrök és katasztrófavédők is segítettek. Mindenkinek azt javasolták, hogy értékeiket vigyék fel a magasabban lévő szintekre. Tóth Sándor a polgári védelem alezredese azt mondta a Független Hírügynökség helyszíni tudósítójának, hogy az üdülőkben hagyott értékekre, vagyontárgyakra a rendőrséggel közösen vigyázni fognak. A kiköltöztetés várhatóan estére már befejeződik, akkor biztonsági okok miatt le is fogják kapcsolni az áramot.

Jüttner Csaba, Vásárosnamény polgármestere korábban azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy az evakuálás rendben zajlik. Az árvíz viszont nagy csapás az idegenforgalomnak, hiszen a nyári főszezon közepén járunk.

A Tisza felső szakaszán csaknem 90 kilométeren jelenleg is II. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A vízügyi szakemberek a folyó vásárosnaményi szakaszán 3,5-4,5 méteres vízszint emelkedést várnak a hétvégére.