Csaknem 220 millióból indulnak az első magyar civil programok Afganisztánban

A Külügyminisztérium 180 millió forintos támogatásából és az adományokból összegyűlt 36 millió forintból kezdődnek meg az első civil újjáépítési programok az afganisztáni Baglan tartományban, ahol a magyar honvédség tavaly szeptemberben vette át a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) vezetését a hollandoktól. A Külügyminisztérium csütörtökön írta alá a támogatási szerződést a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel (MÖSZ). A szervezet két magyar munkatársa utazik Afganisztánba, egyikük már pénteken elindul, a programok pedig két hét múlva kezdődnek – közölte a MÖSZ.

A 180 millió forintról szóló megállapodást Horváthné dr. Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára, és Lehel László, a MÖSZ igazgatója írta alá. A dokumentum értelmében a segélyszervezet fejlesztési és koordinációs irodát nyit Pol-e Khumriban, a körülbelül 200 fős magyar haderő tábora mellett. Az iroda fő feladata az újjáépítést segítő programok szervezése és megvalósítása, valamint a helyi lakossággal való kapcsolattartás.

A fejlesztési projektek két fő célja a munkahely-teremtés és az oktatásfejlesztés – közölte a MÖSZ. Ezek között szerepel kisüzemek, például téglagyár létesítése. Nők számára szőnyegszövő tanfolyamot indítanának és 3 településen részt vennének az áramellátás kiépítésében. A mezőgazdasági fejlesztési programok közül az egyik konkrét projekt gyümölcsaszalással foglalkozó családi vállalkozások létrehozását segítené.

Az oktatásfejlesztési programok általános- és középiskolák építését és felszerelését segítik. A segélyszervezet tervei szerint Etehad településen egy 12 osztályos iskolát hoznak létre, Karadakán és Pul-E-Khumriban pedig részt vesznek a helyi iskolaépületek felújításában.

Az ökumenikusok egyébként már 2001 óta van jelen vannak a közép-ázsiai országban, ahol összesen csaknem 600 millió forint értékben nyújtottak eddig humanitárius segítséget, főként nemzetközi támogatással. Egyebek mellett részt vettek 12 iskola és 2 egészségügyi központ építésében és munkahely-teremtő programokban.Sporthírek