Csaknem 200-an vannak az antifasiszta pikniken a Képviselői Irodaháznál

Öt szervezet tart békés antifasiszta demonstrációt a Képviselői Irodaház előtt délután három órától. A szervezők szerint 200-an lehetnek a pikniken, amely a Magyar Gárda eskütételével egy időben kezdődött. Szónokokat hallgatnak és beszélgetnek, várhatóan néhány órán belül haza is mennek a résztvevők.

A Háttér Társaság a Melegekért, a Humanista Mozgalom, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a PATENT Egyesület és a REGINA Alapítvány szervezte az akciót, hogy így nyilvánítsák ki, hogy elítélik az erőszakot. A demonstráción átértelmezik a melegek ellen július 7-én fegyverként használt, megfélemlítő eszközöket: tojásokkal és sörösüvegekkel nem embereket hajigálnak, hanem rántottát sütnek és alkoholmentes sört isznak, a kiürült üvegeket visszaváltják, és a betétdíjat a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének adományozzák – mondta el a Független Hírügynökségnek Szigeti Balázs, a Humanista Mozgalom szóvivője. Hozzátette, hogy a demonstrálók 200-an lehetnek. Beszédeket és zenét hallgatnak, esznek, isznak és beszélgetnek. A helyszínt 12 rendőr biztosítja.

Szigeti Balázs kiemelte, hogy szerintük az erőszakért nem a jobb- vagy a baloldal a felelős. A kialakult káoszt azonban mielőbb fel kell számolni, ezért pedig az embereknek is tenniük kell, ezt segíthetik a hozzájuk hasonló szervezetek.