Csaknem 20 százalékkal volt magasabb az államháztartási hiány

Az államháztartás hiánya az év első 10 hónapjában meghaladta az egész évre tervezett hiány 131 százalékát – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) honlapján.

Az előző év hasonló időszakában 113 százalék volt a hiány – áll a GKI közleményében. A kutatóintézet szerint azonban a hátralévő két hónapban a különadók és a társasági adó feltöltések decemberi beérkezése miatt elérhető az éves pénzforgalmi hiánycél.

Az államháztartás első tíz havi hiánya 1132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka, az idei évre tervezett GDP 4,3 százaléka – derül ki a GKI legfrissebb elemzéséből. Az elemzés szerint azonban további jelentős rendkívüli kiadások, így például a közlekedési vállalatok, kórházak anyagi megsegítése esetén is elérhető az éves pénzforgalmi hiánycél.

Az eddigi adatok alapján a társasági adó bevételei jelentősen elmaradnak a tervezettől, így az év első 10 hónapjában csak 149,3 milliárd forint folyt be az év egészére eredetileg tervezett 609 milliárdhoz képest. Ez az éves összeg 24,5 százaléka szemben a tavaly ilyenkor befolyt 60,4 százalékkal. Áfából eddig időarányosan több érkezett, mint egy éve, ami az év egészére a tervezettnél nagyobb bevételt eredményezhet. Az eddigi adatok alapján az év egészére a társadalombiztosítási járulékoknál kisebb, a személyi jövedelemadónál komolyabb elmaradás várható.

A költségvetési szervek és a fejezeti kezelésű előirányzatok az első tíz hónapban már az éves előirányzat 96,9 százalékát költötték el, igaz bevételeik az év egészére tervezett 109,8 százalékánál járnak. A nettó kiadás így az éves előirányzott összeg 89,3 százalékánál tart, míg tavaly az első tíz hónapra 81,9 százalékos volt ez a mutató.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül számolt – előzetes pénzforgalmi mérlege októberben 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt, az első tíz havi hiány 1132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka volt – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján. A központi költségvetésbe októberben 35,3 milliárd forint érkezett a hitelintézetektől különadó címen. Az NGM közleménye szerint a központi költségvetés bevételei összességükben csaknem 33 milliárd forinttal elmaradtak a tavalyi októberi összegtől.
A kiadási oldalon csaknem 82 milliárd forint többlet keletkezett a tavaly októberihez képest, amelyet elsősorban a TB alapok kiadásainak nagyobb költségvetési támogatása okozott.
– Független Hírügynökség –