Csaknem 130 milliárd forintnyi forrás van az Új széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési fejezetében

Az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési pályázataival összesen csaknem 130 milliárd forintnyi forrás nyerhető el. Ez a harmadik legjelentősebb fejezet az Új Széchenyi Terv kiírásai között, a megújuló energián és az energiahatékonyságon túl a környezeti technológiák valamint a környezetipar is ebbe a részbe tartozik. Zöldenergia, energiahatékonyság, zöldoktatás, zöld foglalkoztatás, környezetipar, zöld kutatásfejlesztés és innováció alprogramokkal indul ez a fejezet – közölte szombaton a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A zöldgazdaság-fejlesztési forrásokra március elsejétől lehet pályázni. A tárca közleménye szerint számos egyszerűsítés, változtatás segíti a vállalkozásokat, önkormányzatokat és civil szervezeteket hozzáférni a forrásokhoz. Rövidül a bírálati idő és automatizmusra épülő értékelési rendszert vezetnek be. Az adatlapok terjedelmét ötödére csökkentik, negyven helyett elég lesz nyolcoldalas pályázatot benyújtani, akár CD-n is.

A zöldgazdaság-fejlesztési fejezeten belül egyebek mellett 11 milliárd forintnyi forrás van épületenergetikai fejlesztésekre, 9,7 milliárd forint fenntartható életmódot ösztönző kampányokra és 4 milliárd forint élőhely kezeléséhez kapcsolódó infrastruktúrafejlesztésre.