Csak vágyálom az előrehozott választás?

Budapest – “Az ország ma nem szakértői kormányt akar, az ország helyre akarja állítani a demokráciát, és sikeres kormányt akar” – mondta az Echo TV-ben Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke szerint a többség előrehozott voksolást szeretne. Megismételte: a Fidesz akcióival felkínálta azokat a “lehetőségeket és pillanatokat”, hogy a kormánytöbbség változtasson, de mert nem tette meg, a népszavazással kell helyreállítani a demokráciát.

Talán először beszélt arról, hogy sikertelen lehet a pártja által kezdeményezett referendum, így a kormány befejezheti, amit elkezdett. A Heti Válaszban és a tv2-nek adott interjúban “demokrácia nélküli többpártrendszert” emlegetett, amit elnevezett “demokratúrának”.

Fekete Sándor politológus szerint Orbán a “most vagy soha” jelszó jegyében cselekszik, mert érzi, ha 2007-ben, a megszorítások idején nem sikerül felkorbácsolnia az indulatokat, a jelenlegi kormány kitölti a ciklust és ismét bizalmat kaphat.

Az ellenzéki pártelnök azért beszél előrehozott választásokról, mert vélhetően hisz az önbeteljesítő jóslatokban, és nem akarja észrevenni, hogy a kormány mögül nem fogy el a szükséges többség. Lővétei István alkotmányjogász jogilag nem lát olyan helyzetet az országban, amely lehetővé tenné az előrehozott voksolást.

Bárándy Péter ügyvéd arra figyelmeztetett, szilárd többsége van a koalíciónak, és mert sem a kormány, sem a miniszterelnök nem akar lemondani, értelmetlen előrehozott választásról beszélni. Tamás Gáspár Miklós a demokratikus játékszabályok szempontjából károsnak és szerencsétlennek nevezte a Fidesz elnökének legutóbbi gesztusait, nyilatkozatait, mert azok azt sugallják, hogy az egyébként erős támogatottságú párt lényegében lemondott a választások útján törvényesen való hatalomhoz jutásról.További hírek a Magyarország kategóriából