Csak szóbeszéd a miskolci letelepítés?

Csak szóbeszéd a miskolci letelepítés?
Miskolc - Egyre többfelől hallani annak az állítólagos tervnek a hírét, amely szerint 25 ezer roma letelepítését készítenék elő Borsod-Abaúj-Zemplénben. Ez a híresztelés – többféle változatban – téma volt az Észak levelezőfórumán, az Agorán is.  Az avasi helyzet - 2008.09.02

Döntéshozókat kérdeztünk: mit tudnak erről. Az általunk megkérdezettek cáfolták, hogy lenne ilyen terv, és hogy született volna olyan helyhatósági döntés, amely emberek nagyobb csoportjának letelepedését tenné lehetővé.

Kivizsgálják

A megyei közgyűlés elnöke, dr. Ódor Ferenc (Fidesz) úgy nyilatkozott: nem hallott ilyenről, és biztosnak mondta, hogy a megyei önkormányzat ilyen programban nem vesz részt.

Vele ellentétben Káli Sándor (MSZP), Miskolc polgármestere már hallott arról, amiről olvasóink, és időt kért, hogy tájékozódjon. Kérdéseink nyomán azzal bízta meg munkatársait: vizsgálják ki, mi adhat okot a szóbeszédre.

Lapunknak nyilatkozó más poltikusok is azt említették: választóik szembesítették már őket a híreszteléssel. Beszélgetéseink során a 35 éven aluliak önálló lakáshoz jutását segítő Fészekrakó programot említették. Ennek révén csekély, 10 százalékos önrésszel lehet lakást venni – ez felgyorsíthatta a kevés pénzzel rendelkezők ideköltözését: az itteni panelárak beugró részlete megfizethető a számukra.

Debrecen: “képtelenség”

Olvasóink egy része tudni véli, hogy Debrecen állna az ottani romák Miskolcra telepítésének hátterében. Győri Gyula, a debreceni önkormányzat fideszes képviselője – a tulajdonosi bizottság elnöke – meghökkenve hallotta a kérdést: van-e alapja a híresztelésnek.

-Azon túl, hogy képtelenségnek tartom, megjegyzem: nincsenek a debreceni önkormányzat tulajdonában olyan területek, lakások, amelyekről romákat kellene elhelyezni bárhová. Másrészt: ha történetesen lenne ilyen gondunk, hogyan is költöztethetnénk bárkit a kívánsága ellenére egy másik városba? De ismétlem: a hír legjobb tudomásom szerint alaptalan – nyilatkozta. Ugyancsak a debreceni önkormányzatnál, dr. Kovács Zoltán kommunikációs tanácsnok, két hete már hallotta ezt a hírt, és meg is kérdezte a helyi kisebbségi önkormányzatot, nem költöztek-e mostanában oda debreceni romák, mert az esetleg alapot adott volna a pletykákra. De nem tudtak róla.

Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya érdeklődésünkre városi legendának nevezte a terjedő információkat. Mint fogalmazott: ha tömegesen költöznének ide Debrecenből, arról tudnia kellene, de nincs ilyenről tudomása.
A témával tovább foglalkozunk! 

Szabad-e?

Lehet-e, szabad-e egy magára valamit is adó lapnak olyan híresztelésekkel foglalkoznia, hogy titkos terv készül 25 ezer roma állampolgár Borsodba költöztetésére? Erős kétségeink voltak-vannak ezzel kapcsolatban. Például, mert ez – egyelőre így tűnik – szóbeszéd: senki nem tud róla. És ha foglalkozunk vele, azzal – könnyen lehet – mi emeljük a hír rangjára. Jóllehet semmi egyebet nem szolgálna, mint hogy nagyon is meglévő társadalmi feszültségeket fokozzon.

Csakhogy a pletyka futótűzként terjed. Nem csak mi halljuk. Senkinek nem jó, ha nem próbálunk meg nyiltan beszélni róla, akár van alapja, akár nincs. Az országban, és a mi megyénkben is – okkal, ok nélkül – mély (és úgy tűnik: egyre mélyülő) az ellentét romák és nem romák között. Az ilyen híresztelések pedig tovább mélyíthetik. Ezért is fontos, hogy a megye és város vezetőinek feltegyük az ezzel kapcsolatos kérdéseket, és keressük ebben az ügyben az igazságot.

 

Kapcsolódó cikkek: