Csak péntek délelőtt hagyja el Magyarországot a sugárzó vonat

Még nem hagyta el Magyarországot az a cirkónium ércet szállító tehervagon, amelyet az ukránok hat napja nem engedtek be az országukba, mert a megengedetnél nagyobb volt a sugárzása. A vagon szerdán este Záhonyból visszaindult Szlovéniába, ám a legújabb információk szerint csak péntek délelőtt lépi majd át a határt.

A vonat csütörtökön délután még mindig Magyarországon volt és valószínűleg csak fél napos késéssel, péntek délelőtt érkezik vissza Szlovéniába. A vagon Bajánsenyénél hagyja majd el az országot – mondta Rácz Gábor, a MÁV Cargo kommunikációs Igazgatója a Független Hírügynökségnek.

A szerelvény még múlt pénteken Csapnál lépte volna át az ukrán határt. A környezetvédelmi vizsgálat ott megállapította, hogy a vagonok egyikének sugárzási szintje meghaladja a megengedett értéket. A vagon azóta Magyarországon vesztegel, nem engedték tovább. Bár a cirkónium érc sugárzási szintje bár meghaladja a megengedett értéket, semmilyen veszélyt nem jelent a közelben lakók egészségére – mondta korábban Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő.