Csak papíron nőtt a pedagógusok fizetése?

Csak papíron nőtt a pedagógusok fizetése?
A közalkalmazottak pár százalékos béremelésére több helyütt pótlékmegvonással válaszoltak a munkáltatók. Többle(t) [.doc – 29KB]

Hiába emelték a fizetésüket a pedagógusoknak, a katedrán állók egy része mégis kevesebb pénzt vihet haza fizetésnapon. Miközben papíron megkapták a törvényben előírt béremelést, más pótlékokat elvontak tőlük, hogy legyen fedezet a fizetésemelésre. Nem ritka, hogy az iskolákban például az osztályfőnöki pótlékon spórolnak: aki eddig többet kapott a minimumnál, nagy valószínűséggel csak az alapösszeget fogja kézhez kapni ezután.

– Nyíregyháza önkormányzati fenntartású oktatási intézményeiben rendben megtörténtek a törvény által előírt béremelések, s nem vontunk el pótlékokat a közalkalmazottaktól – reagált az országos hírekre Németh Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közoktatási, gazdálkodási szakértője.

Nem bűvészkedtek a bérekkel

Az országos sajtóban hallani jogszerű „ügyeskedésekről”, miszerint a közalkalmazottaknak járó 4,5 százalékos béremelést teljesítik az önkormányzatok, ugyanakkor juttatások csökkentésével próbálják fedezni a többletkiadásokat.

Nyíregyháza közoktatási intézményeiben végrehajtottuk a fizetésemelést, és nem „bűvészkedtünk” a számokkal – nyilatkozta Németh Ferenc. A Polgármesteri Hivatal közoktatási, gazdálkodási szakértője elmondta: Idén januárban 7,5 százalékkal emelték az oktatási szférában dolgozók bérét, ebből 6 százalékot már tavaly ősszel megkaptak a nyíregyházi közalkalmazottak. Szeptembertől további 4,5 százalékos fizetésemelés történt, ami összesen 12, éves átlagban 9 százalékos bérferjlesztélst jelent a városban foglalkoztatott több mint 4100 közalkalmazott számára.

Öt százalékkal növekedett a kiemelt munkáért járó kereset-kiegészítés is, s nem csökkent a januárban megállapított pótlékalap 18.900 forintos összege. A nettó keresetek tehát mindenütt nőttek, az emelt bérkifizetések pedig pótlékmegvonások nélkül, rendben zajlanak.

Az osztályfőnöki pótlék minimumának immár el kell érnie a pótlékalap 30 százalékát, mely 5670 forintot jelent.

– Palicz István –