Csak meg kell nyomni a gombot Alsózsolcán

Akt.:
Átadták a vészjelző-állapotmérő karórákat
Átadták a vészjelző-állapotmérő karórákat - © Fotó: Bujdos Tibor
Alsózsolca – Folytatódik az Idősügyi Infokommunikációs Program, vészjelző-állapotmérő karórát kapnak az idős emberek.

Megyénkben 7 településen több mint 120 idős ember egészségét és biztonságát védi majd az úgynevezett vészjelző-állapotmérő karóra. Az első eszközöket hétfőn Alsózsolcán adták át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium országos Idősügyi Infokommunikációs Programjának keretében.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A rendezvényen Csöbör Katalin országgyűlési képviselő hangsúlyozta: nagy öröm számára, hogy épp abban a városban kapják meg az idős emberek elsőként az eszközt, ahol ő is él, hiszen szinte minden embert személyesen is ismer. Mint fogalmazott: az idős emberekről kötelességünk gondoskodni, hiszen ők értéket képviselnek társadalmunkban.

Kötelességünk az idős emberekről gondoskodni.” Csöbör Katalin

Vészjelzést küld

A vészjelző-állapotmérő karórák működését Jeneiné dr. Rubovszky Csilla szociálpolitikus, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa mutatta be. Mint jelezte, az eszköz az idősek biztonságérzetét növeli, amit sokféle funkcióval láttak el, objektív és szubjektív állapotot is jelez.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Kétoldalú kommunikációra alkalmas, ha viselője rosszul lesz, csak meg kell nyomnia a közepén található piros gombot, amely azonnal vészjelzést küld a hivatásos gondozó vagy családtag telefonjára. A készülékkel az idős ember akár azonnal segítséget tud kérni abban az esetben is, ha otthonában baleset éri. A karóra figyeli az egészségügyi adatokat is, amelyeket egy hónapon keresztül tárol egy erre alkalmas rendszerben.

Oktatás is lesz

Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója hozzátette: az eszköz működését oktatáson tanulják majd meg az idős emberek és a szociális ellátóközpontok. Jelezte: az országban 23 ezer idős ember részesül házi segítségnyújtásban, az ő biztonságukat több mint 1000 készülék segíti majd.

Megtudtuk azt is, megyénkben a sajószentpéteri Dr. Csiba László Integrált Szociális Intézmény lesz a diszpécserközpont.

– HE –