Csak két kérdésben biztos, hogy nem lehet népszavazás

A nyugdíjasok munkavállalása és a kormány tagjainak felelőssége kérdésében biztosan nem lesz népszavazás – így döntött az Alkotmánybíróság (AB) csütörtökön. A Fidesz által októberben kezdeményezett 7 kérdésből háromban biztosan tarthatnak referendumot: a patikán kívüli gyógyszerárusítás, a termőföld és a kórházak állmai tulajdonban tartása kapcsán. A fennmaradó két kérdésben – a tandíj és a vizitdíj ügyében – az AB új eljárásra kötelezte az Országos Választási Bizottságot (OVB), így ezeknél még nem dőlt el, lesz-e népszavazás.

A három engedélyezett kérdésben, év végén vagy jövő év elején várható népszavazás, az álírásokat csütörtöktől kezdve 120 nap alatt lehet összegyűjteni az OVB által hitelesített íveken -mondta Bihari Mihály, az AB elnöke. Az ügydöntő népszavazáshoz kérdésenként 200 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni, a véleménynyilvánító referendumhoz elég a kérdésenkénti 100 ezer hiteles aláírás is. A népszavazás kiírásásról határozatban az Országgyűlés dönt, az időpontot pedig a köztársasági elnök tűzi ki. A népszavazás akkor eredményes, vagyis kötelező a parlamentre nézve, ha azon az érvényesen szavazók több mint fele, de legealább az összes választó több mint negyede, azaz mintegy 2 millió választó azonos voksot ad le. Kérdésenként körülbelül 3-3,5 milliárd forintjába kerül majd az államnak a népszavazás megrendezése.

A talláros testület elutasító döntése a nyugdíjasok munkavállalása és a kormány tagjainak felelőssége kérdésében végleges, mindkét esetben úgy találta az AB, hogy nem elég egyértelmű a kérdés.

Két másik kérdésben ugyanakkor elvben még lehet népszavazás, a tandíj és a vizitdíj ügyében ugyanis az alkotmánybírák megsemmisítették az OVB elutasító határozatát. A tandíj ügyében a testület egyszerűen nem fogadta el az OVB indoklását, amely szerint a népszavazási kérdés közvetlenül érinti a kormányprogramot és burkolt alkotmánymódosítást tartalmaz. A vizitdíj ügyében pedig azt kifogásolta az AB, hogy az OVB azért utasítottal el a népszavazási kezdeményezést, mert az közvetlenül érinti a költségvetést, holott a döntés meghozatalakor még nem is volt elfogadva a büdzsé.