Csak januárra készül el az internetes cégadatbázis

Szeptember helyett csak januárra készül el az internetes cégadatbázis, igaz, az eredeti tervekhez képest modernebb formában – tudta meg a Független Hírügynökség az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) osztályvezetőjétől hétfőn.

Januártól bárki ingyenesen és azonnal hozzájuthat egy cég legfontosabb adataihoz, amelyre jelenleg csak pénzért van lehetőség vagy sorbaállás útján, van pedig a szaktárcával előzetesen megkötött on-line szerződés esetén.

Módosítani kellett az interneten elérhető cégadatbázis létrehozásáról szóló tervezetet, mert a szakmai egyeztetéseken kiderült, hogy a szeptemberre ígért lehetőség is egy viszonylag bonyolult rendszert hozott volna létre. Például elektronikus aláírásra lett volna szükség az adatok lekéréséhez. A szaktárcánál most egy olyan tervezeten dolgoznak, amely megszünteti a felesleges korlátozásokat és biztosítja az ingyenes és gyors lekérdezést – mondta Győri Enikő.

A rendelettervezet két hét múlva készül el, és a Magyar Közlönyben teszik közzé. Az új rendszer január elsejétől kezdve használható az IRM Céginformációs Szolgálatának honlapján keresztül.

A tervek szerint kétfajta adatbázis lesz elérhető. Az egyik a cégek legfontosabb 10-20 adatát tartalmazza, például a társaság székhelyét, adószámát, cégjegyzékszámát, jegyzett tőkéjét. Az azonnal hozzáférhető és folyamatosan frissülő adatokból az is kiderül majd, ha egy cég felszámolás vagy végelszámolás alatt áll. A másik adatbázis a társaságok teljes adatállományát tartalmazza, egy hetes frissítéssel, vagyis az itt található információk hetente frissülnek. Az adatbázisokban nem csak cégekre, hanem nevekre is rá lehet majd keresni, vagyis az is könnyen megtudható lesz, hogy egy ember hány társaságban tölt be valamilyen tisztséget – közölte a szaktárca osztályvezetője.

Kapcsolódó cikkek:

  • Diszkrimináló munkahelyek – öten a szégyenlistán
  • Egy óra alatt bejegyzik jövőre a céget