Csak felütötte a fejét az újabb paradicsomvész

Az időjárás hozta a vészt
Az időjárás hozta a vészt - © Fotó: AFP
Miskolc – Egyre többen panaszkodnak az idei kártevés miatt megyénkben is.

Bár úgy tűnt, hogy idén akár meg is úszhatják a kiskertek a nagyobb pusztítást, vagy a melegebb, szárazabb nyárelő miatt később jelenik meg, végül az esősebbre fordult időjárás a szokott módon és időben hozta meg a paradicsom fitoftórás betegsége, közismert nevén a paradicsomvész megjelenését.

Először a levél

Bár több betegsége is ismert a paradicsomnak, az egyik legkomolyabb a fitoftórás betegség, közismert nevén a paradicsomvész. Amellett, hogy a növényünk nagyon könnyen megfertőződhet, megelőzni sem könnyű, ha pedig már megjelent, akkor nincs ellene más védekezési lehetőség, mint a beteg részek eltávolítása, de ez sem biztos, hogy megmenti a paradicsomunkat. A fertőzés vége pedig a növény teljes pusztulása.

A Phytophthora infestans nevű gomba okozta kór a paradicsomot támadja meg. A betegség nagy veszélye, hogy a növény minden részét károsítja, nagyon könnyen fertőz és terjed, és a teljes pusztulásához vezet, ezért is nevezte el a köznyelv paradicsomvésznek.

Először a leveleken

A tünetek a leveleken jelennek meg először, méghozzá a növény alsó részén sárguló folt képében. Ezt követően a levelek kivilágosodnak, fonnyadnak, majd összebarnulnak és teljesen elszáradnak, mintha leégtek volna. Először nagyon hasonlít a tápanyaghiány, illetve más, kevésbé súlyos betegségek tüneteihez, azonban ezektől ­könnyen megkülönböztethető abban, hogy a fitoftórás esetnél a barnulás határán láthatóak a kórokozó fehér sporangiumtartói.

A levelek után a szárak, majd a termés, végül a teljes növény is fertőződik. A gomba nagyon gyorsan terjed, az első megbetegedés után 3-4 nappal később már a kiskert teljes állományát képes elfertőzni. Kedvez neki a gyakori eső, öntözés, ha a növény hosszabb ideig nedves. A gomba a lehullott fertőzött növényi részeken képes áttelelni, ezért ezek elszóródását meg kell előzni.

Nehéz védekezni

A kórokozó ivaros szaporodásának általánossá válásával az alkalmazkodóképessége is megnövekedett, így igen nehéz ellene védekezni. Jelenleg rezisztens paradicsomfajta nincs a piacon, megelőzésképpen gombaölő permetezőszereket használhatunk, de ehhez is egyenletesnek kell lennie a permetlének a növény minden részén bevonatot képezve, hogy a gomba spórái ne tudjanak behatolni.

Megelőzés

Ültetésnél figyeljünk arra, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, vagy más növényhez a palántáink, és törekedjünk arra az önözésnél, hogy ne legyen, vagy csak nagyon rövid ideig nedves a növényünk. Ezért is ajánlott inkább a reggeli öntözés, hiszen ilyenkor gyorsabban meg- és felszárad. Szakemberek javasolják a vetésforgó betartását is, így egy korábbi betegség után nem tud olyan könnyen újrafertőzni a következő évben az esetleg áttelelt gomba.

Ha már megjelent a betegség, a fertőzött leveleket, hajtásokat, terméseket mielőbb távolítsuk el a tövekről, a területről. Semmisítsük meg, hiszen innen folyamatos a növény további fertőzése.

Horváth Imre


Peronoszpóra fertőzés

A gomba már 12-15 °C hőmérsékletnél képes fertőzni, de a 18-22 az optimális számára. A kórokozó a peronoszpórákhoz tartozik. Hasonló körülmények kedveznek felszaporodásához és járványok kialakulásához, mint például a közismert szőlőperonoszpóra esetén.