„Csak egy kis sütit és cukrot szeretnék a gyerekeknek”

Boldogság kutyussal
Boldogság kutyussal - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Nincs pénzük, nem lesz karácsonyfájuk, de legalább meleg a szobájuk.

Meg akartuk nézni azt a másik karácsonyi készülődést is. A szürkét, a szegényet, a reménytelent, ahol már az is ünnep, ha a kis kályhába jut némi tüzelő.

szegeny_karacsony_02

A tetemvári kis utcácska utolsó házánál fékezünk. Nagy téglaépület, valamikor módos embereké lehetett, ma omladozó szellemház, a főbejárat lelakatolva. Az oldalsó ablakokon keresztül azonban gyerekzsivaj szűrődik ki, kerülünk hát egyet jobbra. Kiss Andrásné Mónika nyit ajtót, az egyetlen szobába invitál bennünket. Csak itt van fűtés.

A tél nehéz

A szegénység látszik, de a reménytelenség nem. Igaz, Mónika rögtön azt kezdi sorolni, hogy milyen nehéz az élet. A legnagyobb baj az, hogy nem kapnak munkát. Azaz a férje Hernádkakban dolgozott egy hónapig közmunkán, de most már az sincs. Nyáron és ősszel jobb a helyzet, mert bodzavirágot szednek és csipkebogyót a réteken, mezőkön. Érdemes vele bajlódni, bár a csipke nagyon szúrós, de kilóját 250 forintért átveszik. Viszont a tél sokkal nehezebb. Nem tudják kiváltani a gyógyszert a beteg gyereküknek, nem kaptak szociális tűzifát, pedig feliratkoztak ők is, és ha valahonnan adomány érkezik, az maga a megváltás. Havi 75 ezer forintból élnek öten, és hiába szeretnének szép karácsonyt, az ünnep előtt nem jön meg a pénz. Azonban nem lehet nem észrevenni, hogy az asztalon, a száraz virágcsokron karácsonyi boa csillog. A Kiss család is gondol az ünnepre. A gyerekek pedig vidámak, egyfolytában izegnek-mozognak, szaladgálnak, gyöntölik a három kiskutyát, akik szintén a meleg szobába nyertek bebocsátást.

A gyerekeknek

Mónika még őrzi a jobb karácsonyok emlékét.

– Amikor egy kicsit több pénzünk volt, karácsonyra főztem töltött káposztát és húslevest. Az asztalon volt egy kis szaloncukor és sütemény a gyerekeknek. Most is ezt szeretném csak, hogy a gyerekek örülhetnének egy kis cukornak és sütinek. De nem tudom, hogy az idén lesz-e – vonja fel a vállát tanácstalanul az asszony. Nem árulja el, miben reménykedik, talán még útban van egy doboz adomány valahol. Csak néz, nagy szomorú szemeivel, majd halkan hozzáteszi:

– Azért, amikor közeleg a karácsony, mindig összeszorul a szívem. Itt vannak a gyerekek, legalább nekik lenne szép ünnepük.

szegeny_karacsony_03

Amikor azt kérdezzük Mónikától, hogy neki mi a karácsonyi kívánsága, meglepődik. Valószínűleg hosszú évek óta nem kérdezte ezt tőle senki.

– Én csak azt szeretném, hogy legyen a gyerekeknek egy kis édesség – ismétli meg. Erősködünk, árulja el azt is, hogy magának mit szeretne. – Egy telefont – suttogja olyan hangon, mint aki tudja, ez soha nem valósulhat meg.

De azért nem lesz szomorú az idei ünnep sem, teszi hozzá. Meglátogatják a rokonokat, a gyerekek pedig majd nézik a tévét. Karácsonykor sok jó film megy a tévében.

Számítógépet

A gyerekek most is vidámak, elevenek, hárman vannak, Nándor, Martin és Petra. Mindhárman az Éltes Mátyás Általános Iskolába járnak. Nándornak súlyos műtétje volt évekkel ezelőtt. Mónika mutatja a kisfiú fején a vágást, a műtét nyomát. Ő nagyon ügyes versmondó, rögtön előad nekünk egy télapós és egy őszi verset. Nem csoda, hogy az iskolai szavalóversenyen ő is és húga is az elsők lettek. Nándortól is azt kérdezzük, mit szeretne karácsonyra. Neki határozott elképzelése van az ajándékról, rögtön rávágja, hogy számító­gépet. Mert azzal lehet játszani. Méghozzá autósat. Megtudjuk, rokonainak van számítógépe, azért ilyen tájékozott.

szegeny_karacsony_04

Martinról azt mondja az édesanya, hogy baj van a beszédével. De ennek ellenére szépen, érthetően közli, hogy ő tabletet szeretne. Kérdezzük, tudja-e, mi az a tablet.

Martin azt mondja, kis számítógép, és hozzáteszi, hogy az iskolában van infó (azaz informatikaóra), ahol tanulnak ilyesmiről.

Petra igazi kislány, fülig érő mosollyal árulja el leghőbb kívánságát: egy babát szeretne. Méghozzá Barbie babát. Szeme olyan vidáman csillog, mintha már ott is lenne a karácsonyfa alatt az ajándéka.

Hegyi Erika