Helyi gazdaság

2012.04.02. 09:58

Tizenhárom havi csúcson a BMI márciusban

  Budapest, 2012. április 2., hétfő (MTI) - A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 56,8, az elmúlt tizenhárom hónap legmagasabbja, és jóval meghaladja a változatlanságot jelző 50 pontot - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

 

Budapest, 2012. április 2., hétfő (MTI) - A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 56,8, az elmúlt tizenhárom hónap legmagasabbja, és jóval meghaladja a változatlanságot jelző 50 pontot - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint 2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak háromszor bővült, amire 2009 vége óta nem volt példa.

A márciusi index 5,6 százalékponttal magasabb a februári értéknél, amikor 51,2 volt.

Március összességében az átlagosnál kicsit rosszabb hónap volt a korábbi években, és a hosszú távú januári átlag 1996 óta (51,6) lényegesen alulmúlja az e hónapban mért értéket.

Az MLBKT értékelése szerint a korábbi márciusokkal összevetve az idei érték kifejezetten magas, a foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése megállt, s három hónapja ismét növekedésre utal. Októberben már csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50 pont fölé került, ami azóta is megmaradt. A foglalkoztatottság legalább három hónapon át tartó csökkenésére utoljára 2009 szeptembere és novembere között volt példa, míg a korábbi márciusi értékeket nézve az idei a legmagasabb 1995 óta.

A tájékoztatás szerint a termelési mennyiség indexe nőtt februárhoz képest, s így már három hónap szűkülés után másodszor jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 15 évben csak háromszor volt nagyobb a növekedés üteme márciusban - áll a közleményben.

Az új rendelések indexe erősen megugrott, és a mostani a negyedik legmagasabb márciusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így másodszor nőtt az elmúlt hat hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa, ami az akkori válság végét jelentette - közölte az MLBKT.

A vásárolt készletek szintén emelkedni kezdtek a 2011 november és 2012 januárja között tapasztalt egyenletes csökkenést követően, immár második hónapja egyfolytában. Az idei márciusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti és a negyedik legmagasabb. Az MLBKT által számított index 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést, 2011-ben az arány hat-hat lett, míg 2012-ben egyelőre kettő-egy a növekedés javára.

A márciusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett februárhoz képest, s az ütem enyhén nőtt. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár huszonnyolcadik hónapja van 50 pont alatt, ami példa nélküli az MLBKT szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!