Csak csörgedezik a mederben a víz

Csak csörgedezik a mederben a víz
Berzék – A Hernád vízhiányával januárban foglalkoztunk, most ismét téma lett az ügy.

Mint arról hírt kaprunk, az év eleji sajtóvisszhang nyomán történt némi változás pozitív irányban, azonban újra jellemző a vízapadás. Érdeklődésünkre Farkas László berzéki polgármester elmondta, visszatérő problémáról van szó, ez azonban nem írható teljes egészében a kesznyéteni vízerőmű számlájára. – Napsütéses jó idő van, nagyon kevés a csapadék. Nyílván nagy a vízszint a duzzasztó előtt, van egy szabály az erőmű és a vízügyi igazgatóság között arra vonatkozóan, hogy mennyi vizet kell átengedniük. Amit átengednek, nem nagy mennyiség, fölös víz gondolom nem nagyon van, ciklikus a probléma, mint a Balatonnál. Volt idő, amikor a kiszáradástól féltek, most meg nem győzik leengedni.

Ez a helyzet. Eső nincs, Poprád irányából olvadó hó sincs. Persze meg van a hátrány, a halállomány kipusztul, hanyatlik a horgászturizmus, maga a látvány sem épületes. Kifejezetten gazdasági hátrányunk azonban nincs, egyébként sem hajózható a szakasz. A vízügy vezetőivel természetesen elvégeztünk egy bejárást, akkor azonban pont volt víz a mederben. Talán az jelentene megoldást, ha a zsilip rendelkezne egy olyan szilárd végponttal, ami egy bizonyos szintig engedné a zárást.

Aszályos terminust élünk át

Bolyós István a Hernádvíz Kft. ügyvezetője most sem tud többet mondani az ügyben, mint januárban. – Másodpercenként két köbméter vizet engedünk az ősmederbe, tehát mi teljesítjük a szabályzatban leírt kötelezettségünket. Egy előírásnak teszünk eleget, amit február tizenötödikéig jelentenünk kell a vízügy felé. Mint azt korábban is megjegyeztem, a turbinák működtetéséhez megfelelő vízmennyiség kell, ebből adódóan roppant kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, értem ezalatt az időjárást. A szokatlanul csapadékmentes terminusnak nem akar véget vetni a természet, tehát kényszerhelyzetben vagyunk, de ismétlem, betartjuk a kötelezettségeinket, sőt. Ha csak egy lehetőség van rá, a már említett két köbmétertől többet engedünk át a zsilipeken. Miért ne tennénk, egyrészt véges az erőmű befogadóképessége, másrészt mi is értékeljük a természet kincseit, nem érdekünk annak károsodása – mondta érdeklődésünkre hétfő délben Bolyós István.