Csak az orosz Kalasnyikov az igazi Kalasnyikov – Oroszország panaszkodik a fegyverhamisítókra

A fegyverhamisítókra panaszkodott csütörtökön a világ legjobb géppisztolyának tervezője, Mihail Kalasnyikov orosz mérnök. A 87 éves konstruktőr a Moszkvától 1300 kilométerre keletre fekvő Izsevszk város fegyvergyárában tartott sajtóértekezleten “sportszerűtlenségnek” minősítette, hogy más országok hasonló géppisztolyokat gyártanak.

Az izsveszki fegyvergyár vezetői a sajtóértekezleten évi 360 millió dollárra tették azt a veszteséget, amelyet a hamisítók okoznak Oroszországnak. “Érdekes, mennyire szoktak haragudni a CD- és DVD-hamisítókra, de sosem tapasztaltam ugyanilyen reagálást a hamis Kalasnyikovokat gyártó országokkal szemben” – jelentette ki Vlagyimir Grogyeckij, az izsevszki fegyvergyár (Izsmas) igazgatója.

A világon 1 millió Kalasnyikov típusú géppisztolyt gyártanak évente, de csak tizede, 100 ezer darab származik Oroszországból. A többinek az előállítója Kína, Bulgária, Lengyelország és az Egyesült Államok.

Az izsevszki gyár vezetői szerint csak az orosz Kalasnyikov az igazi Kalasnyikov-minőség.

A Kalasnyikovok hamisításának hátterében az áll, hogy a kommunizmus alatt a Szovjetunió átadta a kiváló minőségű géppisztoly gyártási engedélyét akkori szövetségeseinek, Kínának, Bulgáriának és Lengyelországnak. A Szovjetunió felbomlása után aztán ezek az országok más néven tovább gyártották a Kalasnyikovokat, mert nem álltak szabadalmi oltalom alatt.

Bulgária ráadásul az Egyesült Államokban is nyitott egy gyárat, ahol a Kalasnyikovokat gyártja.

Az oroszokat az is sújtja, hogy az egykori szövetségesek olcsóbban árulják a Klasnyikovot. Az orosz Kalasnyikov 400 dollárba kerül, a lengyel gyártmányú 120-ba, a kínai meg csak 80 dollárba.