Csak az év második felében "akadálymentesíthetik" a választási törvényt

Csak az év második felében képzelhetõ el a választási törvény olyan módosítása, amely figyelembe veszi a fogyatékossággal élõk helyzetét is – derül ki az állampolgári jogok biztosának csütörtöki közleményébõl.

Az Országos Választási Iroda vezetõje ugyanakkor jelezte, megvizsgálják, hogy miként segíthetnék technikai és jogi eszközökkel a vakokat és gyengén látókat, hogy részt vehessenek a tavaszi választásokon.

A választások esetében nem elsõsorban jogi, hanem adminisztratív és technikai feladatról van szó, válaszolt az igazságügyi és rendészeti miniszter az állampolgári jogok biztosának arra a kérdésére, miként kívánja biztosítani a tárca a fogyatékossággal élõk akadálymentes részvételét a választásokon – fogalmaz a közlemény. Szabó Máté több ízben is kifejtette, hogy elégtelennek tartja az akadálymentesítés helyzetét a választásokkal kapcsolatban, és ez nemcsak a közlekedésre, hanem a mindennapi élet és a választások más területeire is érvényes.

Törvénymódosításra a miniszter azért sem lát lehetõséget, mert az Európa Tanács Velencei Bizottsága még 2002-ben egy állásfoglalásában követelményként állította, hogy a választási törvény az általános választásokat megelõzõ egy évben már ne változzon. Ezért Forgács Imre a fogyatékossággal élõk érdekében elhatározott törvénymódosításra legkorábban ez év második felében lát lehetõséget – írja a közlemény.