Csak az étel égett oda Tiszaújvárosban…

Akt.:
Tiszaújváros – Egy négy emeletes panel épület harmadik emeletén tűzhelyen felejtett étel égett oda Tiszaújvárosban az Árpád úton augusztus 1-jén.

A tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók motoros roncsdaraboló és ajtófeszítő segítségével jutottak be a lakásba és mivel akkor már lánggal való égést nem tapasztaltak, átszellőztették az ingatlant. A tűzesetben senki nem sérült meg, lakosságvédelmi intézkedés nem vált szükségessé.

ÉM-SZB


Jótanácsok a konyhai tűzesetek megelőzéséhez

A főzés, mint tűzveszélyes tevékenység kiemelt veszélyforrásnak tekinthető otthonunkban, hiszen a tűzhelyen felejtett zsiradék túlhevülése és meggyulladása, súlyos következményekkel járhat.

A tűzhelyen felejtett étel túlhevül és meggyulladhat, lángra lobbantva először a tűzhely közelében található éghető anyagokat (konyharuha, műanyag eszközök, konyhabútor), majd a lakás többi részét is. További probléma, hogy a tűz az elhanyagolt, tisztítatlan, nem tűzszakaszolt gépészeti aknákon továbbterjedhet, komoly károkat okozva a környező lakásokban is. Ezért ha elhagyjuk a lakást, szüneteltessük a főzést, vegyük le az ételt a tűzről, zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen kivetődik az edényből. Az égő olaj apró cseppekre bomlik, ami így lángokkal borítja be az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legfontosabb, hogy az ételt nem éghető anyagú fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában azonnal megszűnik. Ezt követően zárjuk el a gázt, kapcsoljuk ki a tűzhelyet.

Szintén veszélyforrást jelent a konyhai szeméttárolóba dobott, még izzásban lévő gyufa és dohánynemű, amelyek lángra lobbanthatják a kuka tartalmát, vagy a szemétledobóban felhalmozódott kommunális hulladékot. Ezt szem előtt tartva legyünk körültekintőek, és bizonyosodjunk meg arról, hogy csak megfelelően eloltott gyufát és dohányneműt dobunk a szemetesbe, valamit kerüljük a tűzveszélyes folyadékok háztartási hulladék közötti elhelyezését.

A háztartásban keletkező tüzek az alábbi néhány alapvető óvintézkedés betartásával megelőzhetők:

 • Tartsunk készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában, amellyel bármilyen jellegű tűz biztonsággal eloltható!
 • A konyhában tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül! A kifutó zsiradék azonnal lángra kap, és a konyhák zsúfolt bútorozottsága a tűz továbbterjedésére jó lehetőséget biztosít!
 • Mellőzzük az ágyban történő dohányzást, és gondoskodjunk a dohánynemű megfelelő eloltásáról!

Tűz esetén, az alábbiak szerint járjunk el:

 • Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a katasztrófavédelmet a 105-ös, vagy az egységes 112-es segélyhívó számok valamelyikén. Az eloltott tüzet is be kell jelenteni!
 • A lakásunkban keletkező tüzet próbáljuk meg eloltani!
 • A konyhában meggyulladt zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg eloltani! A szétfröccsenő égő folyadék súlyos égési sérüléseket okoz és a tűz szétterjedését is segíti!
 • Legegyszerűbb megoldás az égő zsiradék, fedővel történő letakarása.
 • Elektromos berendezés vízzel történő oltását megkezdeni csak a hálózatról történő leválasztás után szabad!
 • Amennyiben nem sikerül a tüzet eloltani azonnal hagyjuk el a lakást. A bejárati ajtót csukjuk be magunk után (kulccsal bezárni nem szabad)!
 • Kiabálással riasszuk a többi lakót!
 • Hagyjuk el az épületet!
 • Ha a lépcsőház sűrű füsttel telített, ne próbáljunk meg azon keresztül menekülni. Csukjuk be a bejárati ajtót. Tájékozódás (látás) hiányában két emelet magasból sem sikerülhet a menekülés!
 • A meneküléshez semmilyen esetben se használjunk normál kivitelű személyfelvonót!
 • Gondoskodjunk a lépcsőházi szellőzésről, a többi lakó biztonságos menekülése érdekében!

 
hirdetés


hirdet�s