Csak az első, forintban kapott fizetés tett rendet

Akt.:
A kiállításon
A kiállításon - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A forinthoz kapcsolódó érdekességek is elhangzottak a megnyitón.

A Miskolci Egyetem az első állomása a „70 éves a forint” című vándorkiállításnak, amelyet a múlt héten szakmai emlékkonferenciával nyitottak meg. A megnyitón már dr. Horváth Zita általános rektorhelyettes is miskolci vonatkozást emelt ki nyitóbeszédében. Mint elmondta, Mária Terézia emelte egyetemi rangra a Selmecbányai Akadémiát, amely a Miskolci Egyetem jogelődje.

Lincselés, rend­őrgyilkosság történt Miskolcon is.” Dr. Deák Csaba

Selmeci ezüst

Ez pedig pontosan azért történhetett meg, mert az egyetem lett a központja a pénzveréshez, az arany- és ezüstforint előállításához szükséges bányászat, kohászat oktatásának, hiszen a pénz alapját a körmöci arany és a selmeci ezüst jelentette.

A pénz a mindennapjaink szerves része, mondta dr. Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Beszélt arról is, hogy szeptember 19-én kötöttek együttműködési megállapodást az egyetemmel, melynek keretében 22 hallgató kaphat ösztöndíjat, így a bank összesen húszmillió forinttal támogatja a régió közgazdászképzését.


Nagyon nehéz időszak volt 1946 nyara, a hiperinfláció, amelynek eredményeként rengeteg szegény, pénz nélküli ember maradt az országban. Tízezrek vonultak az utcákra, és nagyon szomorú események történtek, elevenítette fel a forint bevezetésének időszakát dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellára. Lincselések, rend­őrgyilkosság történt Miskolcon is, betörtek az ózdi, barcikai munkásokkal kiegészült tüntetők a rendőrségre is. Hiába érkezett a városba az ország vezetéséből Rajk László, Nógrádi Sándor, az indulatokat nem tudták megfékezni. A kedélyeket csak az hűtötte le, amikor 1946. augusztus 1-én először kaptak forintban fizetést az emberek.

Horváth Imre


Ötmilliárd darab készült

A kibocsátása óta összesen ötmilliárd darab bankjegy készült a forintból, ami egymásra rakva kétszázszor magasabb lenne, mint az Eiffel-torony, mondta dr. Gorondy-Novák Judit, a Pénzjegynyomda Zrt. vezérigazgatója. 1920 óta gyártják Miskolcon a pénzpapírt, a Diósgyőri Papírgyárhoz hasonló biztonsági papírgyár pedig Európában mindössze kilenc működik, tudtuk meg Ráczkövy Gizella vezérigazgatótól. A forintról szóló kiállításhoz a papírgyár és a Herman Ottó Múzeum jóvoltából papíripari kiállítás is tartozik. A tárlatot november 27-ig lehet megtekinteni a Miskolci Egyetemen.