Csak a Sajón, a Túron és a Szamoson várható kisebb árhullám az olvadás miatt

Jelenleg 5-25 centiméter hó borítja az országot, a hét második felében várható melegedés miatt ez olvad majd el – mondta a Független Hírügynökségnek a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság mûszaki ügyeletese.

Iványi Krisztina szerint ez a megolvadt hómennyiség azonban egyelõre csak a kisebb folyókon okoz árhullámot, így a Sajón, a Túron és a Szamoson. Közölte azt is, belvíz miatt sincs jelenleg túl sok helyen védelmi készültség, de ez valószínûleg hétvégére változni fog.

Az 5-25 centiméter hó körülbelül 40-50 milliméter vízmennyiségnek felel meg – mondta a vízügyi igazgatóság ügyeletese. A folyamatos olvadás miatt jelenleg a 12 vízgyûjtõ terület közül ötnél, például a Kis-Balaton, a Kõrös vidéke és a Bodrogköz kisebb részein 15 szakaszon rendeltek el védelmi készültséget. A hétvégére ez a szám valószínûleg emelkedik, de várhatóan csak a jövõ héten érint majd nagyobb területeket a belvíz – tette hozzá.

Árvíz sem várható, mivel csak az ezer méter alatti hó olvad majd el a nagy folyók, így a Duna, a Tisza vízgyûjtõ területein, tehát Magyarországon és a folyó menti országokban. A szakember szerint kisebb folyókon azonban lehet árhullám.