Csak a kormány támogatja a "szigorított ellenőrzést"

Sem a munkavállalóli, sem a munkaadói oldal nem támogatja a kormánynak azt a törvénymódosító csomagját, amellyel az elvárt adó helyetti intézkedéseket szeretné bevezetni – derült ki az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén. A munkaadói oldal szerint egy kis adócsalói réteg miatt a kormány a tisztességes vállalkozásokat tervezi zaklatni.

A törvényjavaslatban ugyan nincsen benne az elvárt adó és a kormányt képviselő Karácsony Imréné pénzügyminisztériumi államtitkár is szigorított ellenőrzésről beszélt, de a tervezett értelmében egyfajta minimális adó mégiscsak lenne. Ha ugyanis egy cégnek, vagy egyéni vállalkozónak adózás előtti eredménye nem éri el bevételének 2 százalékát, akkor választhat: vagy mégis megfizeti a jövedelem-minimum után az adót, vagy kitölti a bevalláskiegészítő nyomtatványt, amelyet elküld az APEH-nek. A körülbelül 20 adat alapján az APEH ellenőrzi, hogy indokoltak-e az elszámolt különféle költségek, például reklámkiadás, piackutatási költség, oktatásra fordított pénz.

A munkaadói képviseletek szerint egyenesen agyrém, hogy az adóhivatal bírálja el, hogy például ért-e annyi pénzt az alkalmazottak oktatása, mint amennyit az adott vállalkozás költségként elszámolt.

A munkavállalók – mint azt Borsik János soros elnök elmondta – már a konvergencia-programot sem támogatták, amelynek része az a 60 milliárd forint, amelyet a kormány eredetileg az elvárt adóból szeretett volna megkapni. A most tervezett csomag nyomán ebben az évben mindössze 10-15 milliárd forinttal számol a Pénzügyminisztérium, a fennmaradó részt a költségvetés tartalékából pótolják.

A Független Hírügynökség kérdésére az OÉT ülése előtt Karácsony Imréné elmondta, hogy a törvényjavaslathoz érkező módosító indítványok átvezetése után a végleges szöveget a miniszterelnök fogja a kormány nevében jóváhagyni és az Országgyűlésnek benyújtani, hogy július 1-jén hatályba léphessen a csomag.