Csak a bejelentők fele kap kártérítést a kátyúkár után – RTL Híradó

Hiába jelenti be, nem kap kártérítést a kátyúk miatt balesetet szenvedett autósok fele. Tavaly csak a Magyar Közútkezelőhöz több mint 3000 kárigény érkezett. Még úgy is 60 millió forintot fizettek ki, hogy csak minden második esetet tudtak bizonyítani a károsultak. A gond az, hogy sokan nem tudják, mit kell tenni a helyszínen, tanúk és fénykép nélkül pedig utólag már nehéz bebizonyítani, hogy a kár hol és hogyan keletkezett – számolt be róla kedden az RTL Híradója.

Számos autósnak keletkezik kára a kátyúk miatt, mégiscsak minden második kap kártérítést. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője az RTL Híradónak elmondta: társaságukhoz tavaly több mint 3000 kátyúkárbejelentés érkezett. Ennek több mint fele volt jogos, és több mint 60 millió forintot fizettek ki a károsultaknak. Az elutasítás oka többnyire az, hogy az autós nem tartotta be a sebességhatárt, vagy nem ott és úgy történt a sérülés, ahogyan mondta.

A gond az, hogy gyakran a jogos igényre sincs bizonyíték. Cselovszky László, a Független Biztosítási Alkuszok Szövetsége gépjármű szekciójának elnöke elmondta: az ügyfél gyakran nem tudja, hogy mit kell tennie. Le kell fotóznia a károsult vagyontárgyat, valamint a kátyút, és esetleg tanúkat is hívnia kell. A tavaszt egyébként az útfenntartók kátyúszezonként is emlegetik, mert ilyenkor keletkezik a legtöbb lyuk, és a kárbejelentések zöme is ebben az időszakban érkezik.