Helyi közélet

2012.05.15. 14:42

Elérték a legmagasabb pontot

Miskolc - KDNP-s vezető politikusoknak mutatták be a Megyei Kórházon belül épülőben lévő Csillagpont Kórházat kedden.

Miskolc - KDNP-s vezető politikusoknak mutatták be a Megyei Kórházon belül épülőben lévő Csillagpont Kórházat kedden.

Eredetileg tavaly decemberben a Csillagpont Kórház alapkőletételre hívták, de akkor frakcióvezetője egy fontos parlamenti szavazás miatt „nem engedte el” dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest. Akkor kifejezte sajnálatát, s biztosította meghívóit, hogy adott pillanatban bepótolja a látogatást. Ez a pillanat most következett el: amikor is más, KDNP-s esemény miatt Miskolcra látogatott, dr. Harrack Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője társaságában, tudtuk meg a jelenlévők a Megyei Kórházban folyó építkezésen a „vendéglátótól”, dr. Csiba Gábor főigazgató főorvostól. Elmondta azt is: ez az intézmény ágyszáma alapján a második legnagyobb kórház az országban, egyben a régió (azaz 3 megye) legnagyobb foglalkoztatója, költségvetését tekintve pedig a 4. a kórházak között. Egy másik összevetésben pedig az ország 167 kórházából azon 8 közé tartozik, amely adósság nélkül vitte végig az elmúlt évet, s mind ez ideig az ideit is. Az összesen 15 milliárd forintos beruházás pedig Magyarország legnagyobb folyamatban lévő egészségügyi beruházása, amely mostanra elérte a legmagasabb pontot, s amely a főigazgató megfogalmazásában „belülről már sokkal több, mint amennyi kívülről látszik”. Mindezek előrevetése után körbevezette a vendégeket, s a másik meghívót, dr. Nagy Kálmánt, aki ezúttal - mint hangsúlyozták - országgyűlési képviselőként volt jelen.

Két századnyi ugrás

Dr. Semjén Zsolt a „vizit” után gratulált ahhoz, hogy a 19. századi pavilonrendszerű kórházból sikerül a 21. század követelményeinek megfelelő, logisztikailag is felépített, korszerű tömbkórházat létrehozni. - „Ilyet talán csak a Vészhelyzetben láttam” - jelentette ki. Hangsúlyozta, külön élmény számára, hogy manapság, amikor másról sem hallani, mint rossz hírekről, világválságról, itt annak lehetünk tanúi, hogy összefogással, egyről a kettőre akarással előrefelé mehetnek a dolgok. Kifejezte meggyőződését, hogy az átadáskor is itt fog állni a főigazgató mellett.

„Neves” szalag

Dr. Harrach Péter azon túl, hogy mindenben egyetértett az előtte szólóval, a kórház 380 orvosának és 1900 ápolójának fejezte ki elismerését, minthogy a magyar egészségügy nem létezhetne az ő állhatatos és kitartó munkájuk nélkül. Az újságírók előtt pedig szót kért, hogy elmondja: kevés olyan kórház van Magyarországon, amelyik ilyen jól gazdálkodik, mint a Megyei Kórház, s ebben feltétlen érdeme van a főigazgatónak.

A vendégek egy nemzetiszínű szalagot írtak alá, amelyet ideiglenesen az épület oszlopára kötöttek fel, de a főigazgató szerint később méltó helyet találnak számára.

ÉM-SzK


Ha már a Vészhelyzet...

A miniszterelnök-helyettes által említett filmre utalva tette fel kérdését az Észak-Magyarország újságírója is dr. Semjén Zsoltnak:  

- Vészhelyzet van a magyar egészségügyben is: a helyzet javítását célzó jogszabálytervezetről a Magyar Orvosi Kamarának az a véleménye, hogy az nem képes megállítani az orvosok elvándorlását. Nem tart-e attól, hogy hiába épülnek, épültek sorra uniós támogatással az egészségügyi intézmények, ha nem lesz elegendő orvos a működtetésükhöz (amire már most is vannak példák)?

A miniszterelnök-helyettes válaszában kifejtette: ennyit még nem tett kormány a magyar egészségügyért, mint a jelenlegi, jó példa erre a rezidensekkel történt átfogó megállapodás. Csakhogy 1-2 év alatt nem lehet ledolgozni azt az adósságot, amit az előző évtizedekben elrontottak. Kivételként említette az Antall-kormány időszakát, s megemlítette: az első Orbán-kormány tervei szerint 2003 lett volna az egészségügy éve - ám ennek az akkori választás gátat szabott. Kiemelte: Szócska Miklós államtitkár minden erejével azon van, hogy az új egészségügyi rendszer megvalósításához az erőforrásokat is előteremtse. „Mondhatni olyannyira elkötelezett ez ügy érdekében, hogy már-már nem is a kormányt képviseli az egészségügy területén, hanem fordítva: az egészségügyet képviseli a kormányon belül.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában