Csak 2008-tól változnak a szakorvos-képzés feltételei

Az Egészségügyi Minisztérium elvetette a tervet, hogy már az idén megváltoztatja a friss diplomás orvosok szakorvos-képzésének állami feltételeit és finanszírozását. A jelenlegi rendszert mindenképpen felül kell vizsgálni, mert az állam nem költhet az orvosi munkanélküliség újratermelésére. Változtatások leghamarabb 2008-ban lehetnek a képzésben – mondta Horváth Ágnes az egészségügyi tárca államtitkára, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szerdai ülésén.

A testület azért tűzte napirendjére a rezidens-képzés átalakításának kérdéseit, mert a minisztérium korábban egy olyan tervezetet készített elő, amely a jelenlegi állami finanszírozás helyett csak azoknak a friss diplomás orvosoknak támogatta volna a képzését, akik hiányszakmát választanak hivatásul.

Jelenleg semmilyen garancia nincs arra, hogy a szakorvos-képzés után az orvosok el tudnak helyezkedni abban a szakmában, amelyet választottak – mondta Horváth Ágnes a bizottság ülésén. Egy felmérés szerint a 38 orvosi szakmából 17-ben orvoshiány van, ezek felé kellene orientálni a friss diplomásokat. Az rezidens-képzés átalakításának új tervezete előtt a minisztérium egyeztetésre, konszenzusra törekszik az érintettekkel – tette hozzá.

Ezt a konzultációt kérte az egészségügyi minisztertől az ülésen jelen lévő Papp Magor, a négy magyar orvosi egyetem hallgatóinak képviseletében. Ezen kívül kérte azt is, hogy úgy alakítsák át a képzési rendszert, hogy az orvosi egyetemekre felvételizők már tisztába lehessenek a lehetőségeikkel. Az orvosegyetemisták szerint nem elfogadható, hogy a diákok több éve abban a tudatban kezdték meg egyetemi tanulmányaikat, hogy állami segítséget kapnak a képzésükhöz, közben viszont a kormány teljesen megváltoztatja a szakorvossá válás feltételeit.

A bizottság döntött arról, hogy május 16-án az orvosi utánpótlás kérdésének valamennyi érintettjével nyílt napot rendeznek. Kökény Mihály a bizottság elnöke kérte, hogy a kormány csak ezután alakítsa ki a rezidens-képzés új koncepcióját.

A testület foglalkozott a járóbeteg-ellátás fejlesztésének kérdésével is. A tagok elfogadtak egy állásfoglalást, amelyben felkérik a kormányt, hogy minél előbb dolgozzon ki egy tervet: hogyan lehet a bővíteni a szakrendelők kapacitását, javítani a finanszírozásukat. A bizottság azért érezte fontosnak ezt a kérdést, mert a járóbeteg-ellátás fejlesztéséről a törvény szerint dönteni hivatott Regionális Egészségügyi Tanácsok nem éltek ezzel a lehetőséggel.Sporthírek