Csökken a benzinár, csúsznak a bugyik

A jólét és boldogság kora köszönt ránk: hat forinttal csökken a benzin literenként ára, míg a gázolajért hét forinttal kell kevesebbet perkálnunk a kutakon. – zsana jegyzete

Azt még a szakértők sem tudják, hogy a lefelé mutató tendencia folytatódik-e, ám mielőtt szemétre hajítanánk a kis fogyasztású csotrogányainkat, érdemes kicsit átböngésznünk az üzemanyagárak változásának adatait. Nem kell lángésznek lennünk ahhoz, hogy lássuk: nyáron, a turistaszezon időszakában valamiért (nyilván világpolitikai okokból) mindig laposabb lesz a pénztárcánk tankoláskor, mint ha télen nyomjuk tele a verdát. Valamiképpen az olajsejkek úgy manipulálják a piacot, hogy ha beköszönt a jó idő, és a szegény magyar paraszt kikívánkozik a négy fal közül, lehetőleg adja meg az árát. Az autópálya-matricákkal ugyanez a helyzet. Ha odakint süvít a szél és képen töröl a sár, a fene se kívánkozik ki a kuckójából. Bezzeg nyáron!

Most persze örülünk, mint majom a farkának, a hét szűk esztendő véget ért. Az utazási irodák lehúzhatják a rolót, hiszen csak a hülye akar tízezer méter magasan repkedni, mikor felpakolhatja a családot, és kényelmesen, autóval indulhat Kiskun-ripityomra nyaralni. A csomagtartóba befér a grillsütő, a napernyő, és a szerszámkészletét rejtegető nagypapát sem kapcsolják le a reptér szigorú biztonsági emberei. Az asszony nem pöröl tovább az urával benzingyilkos csodajárgánya miatt, a természetvédőknek meg hivatkozhatunk a messzi Fehér Házra és a közel kelet olajmágnásaira, akik a kisemberek autóvásárlási szokásait meghatározzák.

A kereskedők is elsózzák végre a hónapok óta rajtuk rohadó dízel ócskavasakat és a nagyteljesítményű dögöket, ami várhatóan a gyermekszületési statisztikát is jótékonyan befolyásolja, hiszen újra birtokba veszik az utakat a “csajozós verdák”, amiket látva maguktól csúszik le a lányok bugyija és a motorhangtól duzzadni kezd a férfierő.

Valami azonban azt súgja, hogy nem kell Iránig mennünk ahhoz, hogy összefüggést találjunk a hazai üzemanyag-piaci árak évszakonkénti tendenciái között. Állítólag az erős forint is kedvez az árcsökkenésnek. S hogy mitől erős a forint? Azon szintén érdemes lenne elmerengeni egyszer.
Kapcsolódó cikkek:

  • Ismét csökken az üzemanyag ára
  • Bejegyzik a lízinget a forgalmiba
  • Tarifát emelnének a taxisok
  • Kevesebb autó fogy idén
  • Megéri priusosnak lenni
  • Húszéves közlekedésidugó-rekord