Critical Mass: Célba értek az első biciklisek a fővárosban

Csaknem 50 ezer kerékpáros lepte el a fővárost a Föld Napján. Négy órakor indultak az Újpesti rakpartól és az elsők öt óra körül értek célba, az utolsókat másfél órával későbbre várják a Városligetben. Mindegyik korosztály képviselteti magát: fiatalok, idősek, gyereküléses anyukák és kerekesszékesek is vannak köztük – tudta meg a Független Hírügynökség Kürti Gábor szervezőtől.

A 14 kilométeres táv az Újpesti rakpartról indult, a Petőfi hídon át jutottak át Budára, majd az alsórakparton és az Attila úton keresztül a Lánchídig, ahonnan végül az Andrássy úton keresztül a Városligetig hajtottak. A rendezvény ott ér véget közös zenéléssel, piknikkel és pihenéssel.

A biciklisek évről-évre felvonulást szerveznek a Föld Napján, azaz április 22-én szerte az országban, így Budapesten is. A Critical Mass, azaz Kritikus Tömeg elnevezésű rendezvény lényege, hogy a résztvevők bemutassák: a levegőt igencsak szennyező autók helyett biciklivel is lehetne közlekedni a városban, így még a környezetet sem érné semmiféle káros anyag. A felvonulással egyrészt az a céljuk , hogy a városvezetőket rábírják: hozzanak olyan intézkedéseket, amellyel visszaszorul az egészségügyi határértéket gyakran meghaladó légszennyezés. Ezen kívül szeretnék kicsábítani az utakra azokat a bicikliseket is, akik eddig a dugókban nem merték használni kétkerekű járműveiket.Sporthírek