Cozma-ügy – Kúria: a bűncselekmény minősítése miatt változtatták meg a jogerős ítéletet

Akt.:
A Cozma-ügy határozathozatala
A Cozma-ügy határozathozatala - © MTI Fotó: Beliczay László
Budapest, 2012. október 1., hétfő (MTI) – A Cozma-ügyben Sztojka Iván harmadrendű vádlott cselekményének téves minősítése miatt változtatta meg a Kúria a korábban eljáró bíróság határozatát – erről Mészár Róza, a Kúria büntetőkollégiumának tanácselnöke beszélt hétfőn sajtótájékoztatón, miután a legfelsőbb bírói fórum jogerősen döntött a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványáról.

Mészár Róza a sajtótájékoztató megtartását a rendkívüli médiaérdeklődéssel indokolta.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg egy veszprémi lokál előtt, segítségére siető társait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. A Kúria hétfőn részben megváltoztatta az ügyben hozott jogerős ítéletet, és Sztojka Iván harmadrendű vádlott büntetését 8 évről 13 évre súlyosbította. Az első- és a másodrendű vádlottra, Raffael Sándorra és Németh Győző jogerősen kiszabott 18-18 éves szabadságvesztést helybenhagyta a legfelsőbb bírói fórum.

Mészár Róza a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: a Kúria törvénysértőnek találta a harmadrendű vádlott cselekményének korábbi minősítését, amely “törvénysértő büntetést is eredményezett”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogerősen kiszabott 8 év törvénysértőnek számít három, ilyen jelentős súlyú bűncselekmény – egy befejezett emberölésnek, egy emberölés kísérletének és egy életveszélyt okozó testi sértés kísérletének – akár bűnsegédként történő elkövetése esetén, ezért változtatták meg az ügyészség által megtámadott határozatot.

Elmondta azt is, hogy a Kúria álláspontja szerint abszolút hatályon kívül helyezésre okot adó eljárási szabálysértés nem történt, mert az indoklási kötelezettségének részletesen eleget tett az első- és a másodfokú bíróság is.

Arra a kérdésre, miért nem életfogytiglant kaptak a vádlottak, közölte, hogy a törvény pontosan meghatározza, milyen bűncselekményért milyen büntetést kell kiszabni. Hozzátette: a helyes minősítés emberölés bűntettének az alapesete, nem pedig annak minősített esete, ezért szabta ki a bíróság az adott büntetést. Jelezte azt is: a harmadrendű vádlott büntetése azért kevesebb, mint két társáé, mert ő nem tettesként, hanem bűnsegédként vett részt a cselekményekben, ez pedig enyhítő körülménynek számít. Arra a kérdésre, volt-e az ítélet előtt politikai nyomás a tanácson, Mészár Róza azt mondta, nem tud arról, hogy bármelyik kúriai tanácsra bármikor is politikai nyomást gyakoroltak volna, így erre sem.

Továbbá arra a kérdésre, sikeresnek tekinthető-e az ügyészség felülvizsgálati kérelme, azt válaszolta, a harmadrendű terheltre nézve igen.

A Cozma-ügy tárgyalásának utolsó ülését élénk sajtóérdeklődés kísérte, az előre regisztrált újságírók egy órával korábban foglalhatták el a helyüket a tárgyalóteremben. A vádlottak nem járultak hozzá a róluk készített képfelvételek nyilvánosságra hozatalához.

A tárgyalást fokozott biztonsági intézkedések mellett tartották meg. A három vádlottat a Kúria legnagyobb termébe, a díszterembe bilincsben vezették be a büntetés-végrehajtás – fekete maszkot viselő – munkatársai.

– MTI –