Címeres kelyhek, díszruhák, könyvek a Bethlen-tárlaton a Nemzeti Múzeumban

Úrasztali terítőket, címeres poharakat és kelyheket, könyveket, szablyahüvelyeket és még sok már személyes tárgyat láthatnak az érdeklődők február 18-tól a Magyar Nemzeti Múzeumban a Bethlen családot bemutató kiállításon- mondta a Független Hírügynökségnek Tamás Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma igazgatója.A kiállítás bemutatja, hogy a Bethlen családból származó történészek és politikusok a 17. századtól kiemelten fontos szerepet játszottak előbb Erdély, majd egész Magyarország történetében.

Kiderül miért kapcsolódott össze Sárospatak és a Bethlenek története, és hogy a család tagjai sikerrel vállaltak szerepet a 18. században hivatalnokként és katonaként. A kiállított dokumentumok rávilágítanak, hogy a reformkor, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc és a dualizmuskori polgári átalakulás meghatározó személyei kerültek ki a Bethlenek soraiból, akik a 20. században Patakon, a református egyház révén találtak új “otthonra”. A tárlat bejáratánál a család 15. századból származó, szájában kereszttel díszített aranyalmát tartó, koronás kígyót ábrázoló címere fogadja a látogatókat, érzékeltetve a família nagyságát, hiszen a pajzson az az óriás sárkánykígyó látható, amelyet egy páncélos vitéz a Bethlenek egyik őse győzött le.

A válogatás a magyarországi közgyűjteményekben, a református egyház gyűjteményeiben megőrzött tárgyak mellett elsősorban a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumába került tárgy együttest ismerteti. Ábrázolások, könyvek, ötvöstárgyak és textíliák mutatják be a család nevezetes alakjait, kastélyait és írói munkásságukat.

A tárlat tavaly Sárospatakon mutatkozott be, és most a budapesti nagyközönség is megismerheti majd. A kiállítás április 29-ig, hétfő kivételével, naponta 10-től 18 óráig tekinthető meg.