Clinton: Pakisztánnak változtatnia kell, ha katonai segélyt akar

Washington, 2011. június 23., csütörtök (MTI)- Az Egyesült Államok csak abban az esetben tartja fenn a Pakisztánnak nyújtott katonai támogatás jelenlegi szintjét, ha Iszlámábád változtat magatartásán – jelentette ki csütörtöki szenátusi meghallgatásán Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

“Ami a katonai segélyt illeti, nem vagyunk készek azt a jelenlegi ütemben folyósítani, amíg nem tapasztaljuk, hogy megtettek bizonyos lépéseket” – jelentette ki a pakisztáni vezetésre utalva Clinton, de nem részletezte, hogy pontosan mik is Washington elvárásai. Leszögezte ugyanakkor: be kell biztosítani, hogy Washington és Iszlámábád érdekei és lépései igazodnak egymáshoz.
     Clinton megismételte azt a hivatalos amerikai álláspontot, amely szerint Washington nem hiszi, hogy a pakisztáni vezetésnek tudomása volt arról, hogy Oszama bin Laden Abbotábádban rejtőzködött, mielőtt egy amerikai kommandó május elején végzett vele.
    Az Egyesült Államok évi 3 milliárd dollár segélyt folyósít Pakisztánnak, amelynek nagy része katonai természetű.
    Az amerikai diplomácia vezetője a szenátusban kifejezte meggyőződését, hogy az afganisztáni politikai rendezés megvalósítható, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok puhatolózó kapcsolatfelvételt kezdeményezett a tálibokkal. “Úgy hisszük, hogy a politikai rendezés… lehetséges. Az Egyesült Államok kapcsolatok széles skálájával rendelkezik több szinten Afganisztánban és a térségben… beleértve a nagyon előzetes kapcsolatfelvételt a tálibokkal” – jelentette ki Hillary Clinton. Mint mondta, ez “nem egy kellemes ügy”, de része az afganisztáni felkelés lezárását célzó erőfeszítéseknek.