Magyarország

2012.04.25. 13:48

Széll Kálmán Terv 2.0 - A PDSZ levélben fordult Hoffmann Rózsához

  Budapest, 2012. április 25., szerda (MTI) - Levélben fordult az oktatási államtitkárhoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 közoktatással foglalkozó fejezeteiből aggasztó kép rajzolódik ki a pedagógus életpályamodell bevezetését illetően.

 

Budapest, 2012. április 25., szerda (MTI) - Levélben fordult az oktatási államtitkárhoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely szerint a Széll Kálmán Terv 2.0 közoktatással foglalkozó fejezeteiből aggasztó kép rajzolódik ki a pedagógus életpályamodell bevezetését illetően.

A PDSZ honlapján közzétett dokumentumban hivatkoznak arra, hogy a nemzeti köznevelési törvény 2013. szeptember 1-jét jelöli meg a projekt kezdési időpontjaként.

A terv szerint ez csak akkor igaz, ha a makrogazdasági és költségvetési feltételek ezt megalapozzák, azaz nem tartják elképzelhetetlennek ennek elhalasztását. "Ha a körülmények nem adottak, vizsgálandó a 2014. januártól történő bevezetés lehetősége" - idézték, feltéve a kérdést: történt-e ebben a kérdésben bármilyen szinten egyeztetés. Arra is kíváncsi a PDSZ, hogy ebben az esetben csúszik-e a pedagógusok munkaidejének átalakítása is.

A levélben kitértek arra, hogy a tervben új fogalomként jelenik meg a Nemzeti Pedagógus Kar, amelynek minden pedagógus tagja lesz. Kifogásolják ugyanakkor, hogy nem ismert előttük ennek tartalma, feladata, szerepe, az ezzel járó jogok és kötelességek, hiszen erről eddig nem esett szó.

A PDSZ - mint írják - meglehetősen furcsának tartja, hogy a közoktatás meghatározó kérdéseiről a nemzetgazdasági miniszter által ismertetett tervből értesülnek, és választ várnak kérdéseikre a szakállamtitkártól, Hoffmann Rózsától.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden az m1 Ma reggel című műsorban azt mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy a pedagógus életpályamodell jövő szeptemberben lépjen hatályba.

Hoffmann Rózsa szerint a terv erre vonatkozó passzusa egy "bizonytalan megfogalmazás, egy esélylatolgatás". Mint kiemelte: a Széll Kálmán Terv nem azt írja, hogy kitolják a pedagógus-életpálya bevezetését, hanem azt, hogy ha makrogazdasági mutatók nagyon negatívan alakulnának, akkor "esetleg megfontolandó" hogy 2014. január elsejétől vezessék azt be. Az államtitkár ezt viszont nem tartja jó megoldásnak, mivel a modell bevezetése nem csak a magasabb fizetést, hanem egy másfajta munkaszervezést is jelent, amelyet tanév közben nem lehet meglépni. A kettőnek egyszerre kell indulnia, szeptember elsejétől - szögezte le.

Hoffmann Rózsa azt mondta, ennek érdekében mindent megtesz, továbbá bízik abban, hogy nem omlik össze a gazdaság és a 2013-ra számolt nem százmilliárdos, hanem egy nagyságrenddel kevesebb milliárd forintot igénylő többletet az ország képes lesz előteremteni. Ugyanis - mint fogalmazott - "sok-sok évtizedes adósságot kell pótolni", de ehhez megvan az eltökéltség a kormányban is.

A kormány hétfőn elküldte Brüsszelbe a Széll Kálmán Terv 2.0 programját, amelynek része a konvergenciaprogram és a Nemzeti Reform Program. A terv oktatási fejezete kiemelt célként fogalmazza meg a műszaki és természettudományi képesítések arányának jelentős növelését. Továbbá kitér arra is, hogy 2013-tól új képzési formaként jelenik meg a felsőoktatási szakképzés, amely fontos szerepet játszhat abban, hogy 2020-ig a vállalt célok irányába növeljék a felsőfokú végzettségűek arányát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!