Civilek a dunakeszi tõzeglápért

Az Élõlánc Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP), a Levegõ Munkacsoport és több más civil szervezet arra kéri Szabó Imre környezetvédelmi minisztert, hogy indítson felülvizsgálati eljárást, amely tisztázza, miért szüntették meg a dunakeszi tõzegláp természeti védettségét. Egy olyan természeti értékrõl van szó, amelynek fontosságát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is külön állásfoglalásban erõsítette meg – áll a civilek közleményében.

A civil szervezetek és a hozzájuk csatlakozó, több mint 3200 magánszemély a dunakeszi tõzegláp létét tagadó hatósági határozat megsemmisítését és a döntés körülményeinek kivizsgálását követeli. A tiltakozók megalapozatlannak tartják a védettség megszüntetését, amely tájékoztatásuk szerint egy korábbi határozatoknak ellentmondó államigazgatási döntés keretében történt, 2009 nyarán.

A petíciót várhatóan a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, Kling István veszi át a Vizes Élõhelyek Világnapján, február 2-án délután négy órakor a KVVM Fõ utcai székháza elõtt.