Civil szervezetek az Unióhoz fordulnak, a kormányfõ a hatástanulmány közzétételét kéri a sávolyi Moto GP pálya kapcsán

Sértheti az uniós jogszabályokat a sávolyi Moto GP pálya állami támogatása a K-Monitor Független Korrupciófigyelõ Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint. A két szervezet levélben fordult Joaquin Almunia versenypolitikai biztoshoz, és azt kérik, hogy a bizottság vizsgálja meg az állami támogatás összeegyeztethetõségét a közösségi támogatási szabályokkal. Közben Szollár Domokos kormányszóvivõ is közleményt adott ki, amelyben azt írja: a kormányfõ azonnali intézkedést kért a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztertõl, hogy a tárca felügyelete alá tartozó Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mielõbb hozza nyilvánosságra a projekt dokumentációjával kapcsolatos hatástanulmányt.

A K-monitor és a TASZ szerint könnyen elképzelhetõ, hogy az Európai Unió alapszerzõdésébe ütközik a sávolyi Moto GP pálya megépítéshez nyújtott 74,7 millió eurós támogatás. A két szervezet emiatt Joaquin Almunia versenypolitikai biztoshoz fordult. Levelükben azt kérik, hogy vizsgálják meg az állami támogatás összeegyeztethetõségét a közösségi támogatási szabályokkal.

A civil szervezetek a Pénzügyminisztériumból kiszivárgó információkra hivatkoznak, miszerint a kormány döntése nem felel meg az uniós jognak. A közlemény szerint a szóban forgó állami támogatás a belsõ piaccal összeegyeztethetetlen és kihathat a tagállamok közötti kereskedelmi kapcsolatokra, ezért indokoltnak tartanák a Versenypolitikai Fõigazgatóság vizsgálatát.

Szollár Domokos kormányszóvivõ pénteken délután azt közölte: Bajnai Gordon miniszterelnök arra kérte a nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert, hogy a tárca felügyelete alá tartozó Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mielõbb hozza nyilvánosságra a Sávoly Motorcentrum Fejlesztõ Kft. projekt dokumentációjával kapcsolatos hatástanulmányt.

Mint arról a Független Hírügynökség már beszámolt: az Index adott arról írt, hogy nem felelnek meg mindenben a valóságnak az államilag garantált óriáshitelbõl építendõ Balatonring kapcsán is ismertté vált Kovács Bence János nagyvállalkozó életrajzában foglaltak, és nyoma sincs Spanyolországban a 87 cégbõl álló Grupo Milton cégcsoportnak. Az internetes portál azt is kiderítette, hogy a 15 milliárdos állami garanciás hitel szerzõdésének aláírására váró Kovács ellen a 90-es évek közepén büntetõeljárás indult gazdasági bûncselekmények gyanújával. A vállalkozó szervezett lejárató kampányt lát a háttérben.