Civil kifogások az új román kormány hét tagjával szemben

Az új román kormány hét tagjával kapcsolatosan emelt kifogásokat egy civil szervezet. A “Koalíció a tiszta kormányzásért” néven ismert, neves civil szervezek egyesülete. Az érintettek között magyarok is vannak: Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszter.

Mellettük Teodor Melescanu védelmi, Ludovic Orban szállítási , Cristian David belügyi és közigazgatási valamint Decebal Traian Remes mezőgazdasági és Paul Pacuraru munkaügyi miniszterek neve szerepel a civilek listáján.

A civil szervezet kifogásai szerint Teodor Melescanu a kommunizmus idején is diplomataként dolgozott, egy nyugatra menekült hírszerző tiszt pedig tavaly azt állította róla, hogy az egykori Szekuritátéval is együttműködött. Ugyanakkor a Rompetrol olajtársaság igazgatótanácsának is tagja volt 2002 és 2004 között, mely cég főrészvényese – Dinu Patriciu – ellen jelenleg sikkasztás gyanújával zajlik bűnvádi eljárás.

Markó Bélával kapcsolatban is felmerült kifogás: a költőként is ismert miniszterelnök-helyettes ellen az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság indított vizsgálatot, mivel tisztázatlan, hogy egy ismeretlen könyvkiadó miként fizetett a még ki sem adott könyvei jogdíjaként százezer lejes (megközelítőleg 7,7 millió forint) összeget. Kivizsgálás zajlik ugyanakkor Nagy Zsolt ellen is a néhány hónapja kirobbant kémbotránnyal kapcsolatban. Az ügyészek szerint Nagy Zsolt is tagja volt annak a feltételezett hálózatnak, amely a romániai nagyvállalatok privatizációval kapcsolatos bizalmas adatoknak szolgáltatott ki külföldi szaktanácsadóknak.

A szervezet a többi miniszterről is azt állítja, hogy kormányzati tisztségük összeférhetetlen magánemberként végzett kereskedelmi tevékenységükkel, ugyanakkor egyesek vagyonbevallása nem tükrözik anyagi helyzetüket.

A civil szervezeteket tömörítő szövetségnek tagja egyebek között a Freedom House Romania, a romániai Helsinki bizottság valamint a Pro Demokrácia Egyesület is. Működésének hatékonyságát mutatja, hogy a 2004-es parlamenti választásokkor a pártok tucatjával vonták vissza jelölteiket, miután a szervezet érvekkel alátámasztva kifogásolta azoknak múltját és erkölcsi tartását.