Civil kamerás rendőrautók – A bizonyítást támogatja

Akt.:
Az autókban lévő kamerák mindent rögzítenek
Az autókban lévő kamerák mindent rögzítenek - © Fotó: B.-A.-Z. MRFK
Borsod-Abaúj-Zemplén – A civil rendőrautókban elhelyezett kamerák mindent látnak, nincs apelláta.

A közösségi médiában terjedtek el azok a hírek és állítások, hogy a civil rendőrautók szándékosan szabálytalankodásba kényszerítik, „hajszolják” az autósokat, hogy aztán meg tudják őket büntetni. A rendőrség cáfolja, hogy ilyesmi megtörténne.

Nincs vita

Azonnal rövidre lehet zárni az esetleges vitákat a civil rend­őrautókba telepített kamerák segítségével Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain – adtuk hírül márciusban. A civil, azaz a rendőri jelleget nélkülöző szolgálati gépjárművekbe szerelt kamerák, illetve az általuk rögzített felvételek, a rögzítés helyszínén elkövetett bűncselekmények, szabálysértések bizonyítását támogatják. A rendőrök azokat, akik megszegik a közlekedési szabályokat, meg is állítják.

Így például azokat az autósokat, akik szabálytalanul előznek, átlépik a záróvonalat, vezetés közben telefonálnak, a leállósávot jogtalanul használják, a gyalogos-átkelőhelyen nem adnak elsőbbséget, tilos jelzés ellenére haladnak tovább, nem használják a biztonsági övet.

Volt már olyan benyomása, hogy szándékosan hajszolták szabálytalanságba az utakon?

Betöltés ... Betöltés ...

A rendszerbe állított kamerák elsődleges célja a szabályszegők kiemelése a forgalomból, ez által a közlekedés biztonságának javítása. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjain rögzített felvételeket az érintettek a helyszínen visszanézhetik, így bizonyossá válik többek között, hogy a sárga már piros volt – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság a szolgálatba állított kamerás autók kapcsán.

Jelzettel nehéz

„Mindenki találkozott már olyan autóssal vagy motorossal, aki a sávok között cikázva, mások elé irányjelző nélkül bevágva, fél kézzel mobiltelefont tartva, esetleg piros lámpánál áthajtva okozott balesetveszélyes szituációt. Az első ijedtséget követően többségünkben ilyenkor merül fel – gyakran válogatott szitkok közepette –, hol van most egy rendőr?!

Az egyértelmű rendőri jelzettel ellátott járművekkel a hasonló, mások életét is veszélybe sodró sofőröket kevésbé lehet kiszűrni a forgalomból: a szabályokat jellemzően csak addig tartják be, amíg a rendőrök látókörében vannak. A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség ezért kombináltan alkalmazza az álló és a menet közbeni méréseket” – reagált a rendőrség az elterjedt pletykákra.

Kevesebb haláleset

Egyben cáfolta azokat a közösségi médiában terjedő híreket, amelyek szerint civil autókkal „letolják”, gyorshajtásba hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket.

„A rendőrnek nem fűződik érdeke a bírság kiszabásához. A menet közbeni mérésekre alkalmas kocsival ráadásul nem kell a mért járművel azonos sebességgel, sőt még csak ugyanabban a sávban sem haladni. A szabályszegésen ért járművet pedig ott állítják le, ahol azt biztonságosan meg lehet tenni – autópálya leállósávjában például nem” – teszik hozzá.

Megyénkben kevesebb halálos közúti baleset történt az év első négy hónapjában, mint tavaly, ezt a jó eredményt pedig a civil kamerás autóknak is betudja a rendőrség.

ÉM-HI


Hajdú-Bihar - A balesetek megelőzése érdekében a rend­őrség kombináltan alkalmaz álló és menet közbeni méréseket. Az elmúlt napokban olyan hírek terjedtek, melyek szerint a rendőrök civil autónak látszó, jelöletlen kocsikkal erednek az ellenőrzés alá vont jármű után. Besorolnak mögé, aztán egy...

Budapest - A rendőrség pénteken közleményben cáfolta, hogy a közlekedési jogsértések kiszűrésére használt civil autókkal gyorshajtásra kényszerítik a közlekedőket. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken honlapján közölte: a járőrautókkal a mások életét is veszélybe sod...