Citroen triplázás Portugáliában?

Citroen triplázás Portugáliában?
A Portugál Rali a Rali Világbajnokság versenynaptárának egyik legkedveltebb és egyben egyik legkalandosabb történelmű ralija.

Korábban stabil részese volt a vb naptárnak, aztán egy hosszabb, 5 éves kihagyás után 2007-ben ismét helyet kapott a versenynaptárban.

 
2008-ban egy IRC (Intercontinental Rally Challenge) versenynek adott helyet. 2009-ben aztán visszatért megérdemelt helyére a raliversenyek elitjébe, s idén az első olyan rali a versenynaptárban, amelyet tavaly is megrendeztek. A Portugál Rali sorsát 2001-ben az időjárás pecsételte meg, mivel az eső áztatta utak járhatatlanokká váltak s a csapatok panaszkodtak, hogy lehetetlen versenyezni ilyen rossz körülmények között. Inkább iszapbirkózást lehetett volna rendezni, mintsem raliversenyt. 2000-ben Richard Burns nyert itt, majd 2001-ben Tommi Mäkinen győzelmével véget ért egy korszak és a Portugál Rali elvesztette világbajnoki rali-státuszát. A 2006-2007-es tél azonban többségében száraz volt, így a portugál gyorsasági szakaszok kitűnő állapotban voltak, s nem is okoztak csalódást a versenyen. A tavalyi versenyen ismét nem voltak problémák, így maradt a rali a versenynaptárban.  

2007-ben és 2009-ben is Sebastien Loeb nyerte meg a Portugál Ralit, így a francia pilóta az új-zélandi fiaskót követően eltökélt, hogy megszerzi zsinórban harmadik győzelmét kedvenc raliján. Bár Új-Zélandon csak a harmadik helyezett lett, eddigi kitűnő eredményeinek köszönhetően még mindig a francia pilóta vezeti az egyéni ponttáblát.

Ha az élmenők között

“Aucklandbe 40 pontos előnnyel érkeztünk meg Petter Solberg előtt és 36 pontos előnnyel tértünk haza Jari-Matti Latvala előtt. Négy pont veszteség úgy, hogy egy ralival közelebb vagyunk a szezon végéhez, elég jó eredmény.” – magyarázta Loeb. “Idén hat pilóta is képes arra, hogy az egyes futamokat megnyerje. Jelenleg számunkra az is jó, ha az élmenők között végzünk, de ez nem a pihenés ideje.” – tette hozzá.

A Ford nagyon elégedetten térhetett haza Új-Zélandról. Köszönhetően Jari-Matti Latvala győzelmének, a kék ovális 75. WRC győzelmét ünnepelte. A Rali vb történetének legsikeresebb konstruktőre lett a Ford és öt ponttal megközelítette a jelenleg a konstruktőri ponttábla élén álló Citroent.

“Új-Zéland csalódást okozott számomra, újra meg kell találnom a tempómat. Nem gondolok a világbajnoki helyezésekre jelenleg, el akarok menni Portugáliába és olyan gyors tempóban hajtani, ahogy tudom, hogy tudok. Sokat gondolkodtam azon, hogy miért nem voltam olyan gyors, ahogy reméltem Új-Zélandon és szerintem egyszerűen csak túlságosan hajtottam. A hibákat akkor vétettem, amikor nagyon támadtam az ellenfeleket. Ezért úgy tervezem, hogy ezúttal kevésbé leszek agresszív és hagyom a normál tempómat kibontakozni.” – nyilatkozta Hirvonen, aki negyedik lett az elmúlt ralin.

Öt nappal azután, hogy a pápa meglátogatta a portugáliai Portót, több tízezer ralirajongó látogatott ki az utcára, hogy megnézze a Rali Világbajnokság sztárjait, akik egy kis ízelítőt nyújtottak a tudásukból. A Citroen színeiben jelen volt Sebastien Loeb, Dani Sordo és Kimi Räikkönen, miközben a Fordot Mikko Hirvonen és Jari-Matti Latvala (az Új-Zéland Rali győztese) képviselte. A világsztárok mellett jelen voltak a Pirelli Star Drivers program pilótái és egy sor portugál pilóta, így Armindo Araujo és Bernardo Sousa is. Az egy órás show keretében nem versenyeztek, inkább bemutatót tartottak a pilóták és kedvet hoztak azok számára is, akik különben nem biztos, hogy elmentek volna a csütörtökön az Algarve Stadionban rajtoló ralira.

A rali

2007 és 2009 után idén ismét nem Portóban lesz a rali főhadiszállása, hanem délebben, Faróban, Algarve régióban. A rali 18 gyorsasági szakaszból áll majd, s ezek összesen 355,32 kilométert tesznek ki. A rali teljes hossza:  1223,07 km.

A világbajnokság állása az Új-Zéland Rali után:
Pilóták

1. S Loeb 108 pont
2. J-M Latvala 72 pont
3. M Hirvonen 64 pont
4. S Ogier 63 pont
5. P Solberg 53 pont
6. D Sordo 34 pont
7. M Wilson 30 pont
8. H Solberg 24 pont
9. F Villagra 22 pont
10. K Räikkönen 14 pont

Konstruktőrök
1. Citroën 156 pont
2. Ford 151 pont
3. Citroën Junior Rally Team 75 pont
4. Stobart 74 pont
5. Munchi’s 32 pont

Forrás: Amber PR