Cinkét főznek szombaton Szatmárcsekén

Cinkét főznek a hétvégén Szatmárcsekén. Február 19-20-án itt rendezik meg a hagyományos cinkefőző fesztivált és népi ételek bemutatóját, amelyre az ország minden tájáról várják a versenyző csapatokat.

A XIII. Cinkefőzőfesztivál és Népi Ételek Bemutatóján gasztronómiai különlegességekkel, feledésbe merült ételekkel, vidéki ízekkel versengenek a csapatok, amelyeknek természetesen kötelezően el kell készíteniük a cinkét is. A cinke lisztből és krumpliból főzött sűrű massza, amit olajos kanállal kiszaggatnak, és különböző feltéttel tálalnak: ez lehet apróra vágott, füstölt szalonna zsírjában dinsztelt vöröshagyma, amelyben még meg is pirítják a cinkéket, vagy kolbász, libamáj, hordós káposzta, kapros juhtúró, tepertő, vagy tej.

A helyi általános iskola melletti sportpályán lesz kirakodóvásár és népi mesterségekkel is megismerkedhetnek a vendégek. Megkóstolhatják a cinkét, a málékásás töltött káposztát, pezsgős pogácsát, lapcsánkát, kötött-tészta levest és a túrós pászkát. A szilva hazájában természetesen nem maradhat el az asztalról a szilvapálinka, a szilvalekvár és az aszalt szilva sem.

A szervezők műsorról is gondoskodtak: a színpadon hagyományőrző együttesek váltják egymást – fellépőket várnak Brazíliából, Ausztriából, Székelyföldről, Szatmárból, Kárpátaljáról. Szombat este puliszka bált rendeznek, ahol megválasztják a bál szépét, vasárnap délelőtt pedig egy “könnyű” disznótorossal fejeződik be a kétnapos program.