CineFest – Világhírű színésznővel mozizhattak a miskolci nézők

Akt.:
CineFest – Világhírű színésznővel mozizhattak a miskolci nézők
Miskolc – A CineFest pénteki megnyitóján életműdíjat kapott Claudia Cardinale.

Vastapssal fogadta a közönség Claudia Cardinalét a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján péntek délután a Művészetek Házában. A világhírű színésznő volt ugyanis a telt házas rendezvény díszvendége, ő kapta az idei fesztivál életműdíját.

cinef

Az esemény kezdeteként Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója köszöntötte a közönséget, majd dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere nyitotta meg a fesztivált, amely tegnaptól tíz napon át várja majd a közönségét. A város első embere elmondta, tizenkét éve senki nem gondolta volna, hogy a miskolci fesztivál a világhírű Karlovy Vary fesztivál mellé növi ki magát, s ahová a sztárok egyenesen Berlinből, Cannes-ból, Amerikából érkeznek.

cinef3

Beszédet mondott még Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, majd Csöbör Katalin ország­gyűlési képviselő is.

Klasszikus western

A zsűri bemutatása után adták át Claudia Cardinálénak az életműdíjat. A színésznő néhány mondatban megköszönte az elismerést és a fogadtatást, hiszen ekkor már állva tapsolt a közönség. Megjegyezte, nagyon boldog, és imádja ezt a helyet, az itt élő embereket. Beszélt néhány mondatot a Volt egyszer egy vadnyugat című filmről, és kijelentette, örül, hogy együtt nézheti majd a közönséggel.

cinef4

A díj átadása után ugyanis szinte percek múlva elkezdődött a fesztivál első vetítése: az 1968-ban készült film a színésznő, Henry Fonda és Charles Bronson főszereplésével. Az immár klasszikus westernt egyébként nemrégiben digitálisan felújították, amely során az eredeti, hosszabb rendezői változatot vették alapul. A pénteki vetítés a magyarországi premier volt, a film ugyanis hamarosan a mozikban is látható lesz.

Ingyenes programok

A nyitórendezvény előtt dél­előtt Claudia Cardinale interjút adott lapunknak, amelyet hétfőn olvashatnak.

claudia-cardinale-a-palota-szalloban23-st

A filmfesztivál rendezvényeit bárki látogathatja, programjai ingyenesek. A filmek mind magyarországi premierek: még nem vetítették őket Magyarországon.

claudia-cardinale-a-palota-szalloban26-st

A fesztivált kísérőprogramok gazdagítják: workshopok, kiállítások, koncertek. Mindemellett rekordszámú alkotó jelezte, hogy ellátogat Miskolcra a filmje bemutatójára, velük akár beszélgethetnek is a nézők a vetítéseket követően.

Hajdu Mariann


A fesztivál hét végi programjából

Ízelítő a szombati filmekből (nagyterem):

 • 16.00: Aki lelőtte Liberty Valance-t (amerikai westernfilm)
 • 18.30: James White (amerikai film- versenyprogram)
 • 21.00: Tangerine (amerikai film – versenyprogram)
 • 23.00: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni (amerikai – versenyprogram)

A kísérőprogramokból:

 • 14.00–23.00: Film&bor az avasi pincesoron
 • Koncertek a Jameson Színpadon – Szent István tér
  • 16.30: Murlel
  • 18.30: Neo
  • 20.30: The Carbonfools
  • 22.30: Wellhello
 • Afterpartyk a Jameson Lounge-ban és a Helynekemben

Vasárnapi filmek (nagyterem)

 • 11.00: Volt egyszer egy vadnyugat (amerikai westernfilm)
 • 15.00: A vad banda (amerikai wes­ternfilm
 • 18.00: A homár (holland – versenyprogram)
 • 21.00: Mustang (francia-német-török-quatar – versenyprogram)
 • 23.00: Superworld (osztrák – versenyprogram)

További programok

 • 10.00, 13.30: gyereknap a CineFesten: az Avasi Gimnázium színháztermében
 • 18.00-tól Uránia mozi: Mindenkinek van egy filmje – digitális történetmesélés (Az Iránytű dokumentumfilmes program eseménye)

Nemzetközi zsűri dönt

A fesztivál ideje alatt 169 alkotást mutat be a fesztivál, ebből 76 vesz részt a versenyprogramban: 21 nagyjáték-, 33 kisjáték-, 15 animációs és 7 dokumentumfilm. Idén is nemzetközi zsűri dönt a díjakról, mindemellett független nemzetközi szervezetek is delegálnak zsűrit a fesztiválra. Minőségi mutatója a fesztiválnak, hogy ez a CineFesten kívül csak a nagyokra jellemző – Cannes-ra, Locarnóra, Berlinre. Ilyen zsűri a Fipresci, a Nemzetközi Film­kritikusok Szövetsége zsűrije, a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri, az idén először pedig a Nemzetközi Artmozik Szövetsége (CICAE) is delegál zsűrit a fesztiválra.

CineFest – Claudia Cardinale kapta az életműdíjat

Miskolc, 2015. szeptember 11., péntek (MTI) – Claudia Cardinale kapta a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját; az európai mozi egyik legnagyobb legendája szűnni nem akaró vastaps közepette vette át az elismerést péntek este Miskolcon. tovább »
hirdetés


hirdet�s