CineFest – Roma-képpel elbeszélve

Akt.:
Sok érdeklődőt vonzanak a szakmai programok is
Sok érdeklődőt vonzanak a szakmai programok is
Miskolc – Tavaly még csak a kamera bekapcsolását tanulták, az idén már vetítik filmjüket a CineFesten.

Nagy Lilla és Kállai Barbara antropológus hallgatók dokumentumfilmjét először vetítették nagyközönség előtt. Ráadásul nem is akárhol, a Jameson CineFest Roma-kép programjának keretében, amely hétfőn volt a Béke teremben. A hétfői bemutató előtt már nagyon izgultak, nem csoda, hiszen alig egy éve ismerkednek csak a kamerával.

„Tavaly kezdtünk el filmezéssel foglalkozni, annyira az alapoktól, hogy elsőként a kamera bekapcsolását tanulmányoztuk, most pedig már a mozivásznon nézhetjük meg a filmünket, ráadásul pont ezen a filmfesztiválon. Ez óriási dolog” – mondta Nagy Lilla.

A két lány a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetének ötödéves hallgatója. Nagy Lilla elmesélte, ha végez, akkor a civil szférában szeretne elhelyezkedni, nem feltétlenül a filmezés jelenti számára a jövőt, de azért, amit erről megtanult az egyetemen, azt szeretné hasznosítani.

Hétfőn bemutatott filmjük, A zene körbevesz, egy miskolci zenész roma család életét mutatja be: az édesapa, az ismert zenész, Buri Jenő és lánya, Buri Berta.

„A Buri család elismert zenészek, és arról szól a film, hogy a lány letért arról az útról, amit az apa jelölt ki a számára. Buri Jenő azt szerette volna, ha lánya komolyzenét tanul, már egészen kiskorában vásárolt neki zongorát. A lány azonban nem szeretett zongorázni, majd egészen más irányba ment az élete, most egy zenekarral rappel” – mesélte Lilla.

Előítéletek

„Köztudott, hogy a romák tehetséges zenészek, és példás életeket bemutatva szerettünk volna a romákkal szembeni előítéleteket csökkenteni. Borsodban sajnos fokozottan előtérben van a romakérdés, szeretnénk rombolni az előítéletességet” – fogalmazott.

A forgatásról is mesélt: „Buri Jenővel leginkább az otthonában és az egyik szórakozóhelyen, ahol jelenleg zenél, forgattunk, beszélgettünk. Bertát már próbáltuk kimozgatni az otthoni közegből, ő fiatal, 18 éves, ezért elkísértük a barátaival, vagy éppen bobozni”.

Lilla elmondta azt is, hogy jelenleg szakdolgozatfilmjén dolgozik.

„Ez egy csonka kezű, 47 éves férfi életét mutatja be, aki amatőr dobos. Egy kistelepülésen él, egyedül. Azt szeretném megjeleníteni, milyen nehéz neki segítség nélkül, távol a lehetőségektől, és ehhez képest mivel tudja kitölteni a mindennapjait” – avatott be az új film történetébe a végzős antropológus.

ÉM-NSZR


A program filmjei

ROMA-KÉP Blokk: válogatás a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Intézetének évfolyamfilmjeiből.

  • Smogcity előre lép (Doszpoly Roland)
  • Nem tudtam megfújni a trombádát (Sütő Dávid Pelé)
  • Kötelesség (Takács Bence)
  • A zene körbevesz (Nagy Lilla, Kállai Barbara)

CineFest – Első hétvége: pörögtek a filmek és a Wellhello

Miskolc – Filmek, koncertek, bulik, beszélgetések. Nem csak a vetítés vonzott tömegeket a CineFesten. tovább »

„Szerencse, hogy a mozi varázslatos időszakában kezdhettem a szakmát”

Miskolc – Miskolcon járt Claudia Cardinale, a világhírű színésznő. A Palotaszállóban adott interjút lapunknak. tovább »

CineFest – Claudia Cardinale: megható volt, hogy ennyi ember örült nekem

Miskolc, 2015. szeptember 12., szombat (MTI) – Megható volt maga az életműdíj és különösen az, hogy ennyi ember örült nekem – mondta Claudia Cardinale olasz filmsztár az MTI-nek szombaton abból az alkalomból, hogy a péntek esti megnyitó ünnepségen átvehette a miskolci CineFest filmfesztivál életműdíját. tovább »

CineFest – Világhírű színésznővel mozizhattak a miskolci nézők

Miskolc – A CineFest pénteki megnyitóján életműdíjat kapott Claudia Cardinale. tovább »

CineFest – Claudia Cardinale kapta az életműdíjat

Miskolc, 2015. szeptember 11., péntek (MTI) – Claudia Cardinale kapta a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját; az európai mozi egyik legnagyobb legendája szűnni nem akaró vastaps közepette vette át az elismerést péntek este Miskolcon. tovább »

hirdetés
hirdet�s