Cinefest: jön az ötödik

Az ötödik születésnapját ünneplő CineFestre a világ minden tájáról öt kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film, kísérleti film – 280 nevezés érkezett.

Erről a fesztivál igazgatójátója Bíró Tibor számolt be. Javában dolgozik az előzsűri, hogy augusztus elejéig kiválassza a mintegy 60 versenyfilmet, melyeket egy nemzetközi zsűri bírál majd el. Több mint 150 nevezés érkezett a hagyományosan erős kisjáték- és kísérleti film, 20 a nagyjátékfilm kategóriában. Idén az animációs és a dokumentumfilm kategóriákban is több nevezés érkezett, mint az elmúlt években.

A CineFest méltán nemzetközi fesztivál, hiszen a Magyarországról érkezett 63 alkotás mellett összesen 48 országból érkeztek pályamunkák. Az ötödik CineFest speciális szekciója a nők társadalmi helyzetével foglalkozik, „Nők a képben” címmel.
Idén is sok szakmai program várja az érdeklődőket. Workshop foglalkozik majd magyar – sőt, borsodi – származású amerikai filmesek sikerének titkával, a közép-európai közönségfilmmel, a rendszerváltás dokumentumfilmjeivel.

A Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja szeptemberben lesz.