CineFest – A világ legjobb zenés filmjeiből válogat az idén a miskolci filmfesztivál

Akt.:
A legendás Beatles együttes. A felvétel 1964-ben készült, amikor megérkeztek New Yorkba
A legendás Beatles együttes. A felvétel 1964-ben készült, amikor megérkeztek New Yorkba - © Fotó: AFP
Miskolc – A modern musicaleket állítják a fókuszba a programot szervezők.

A szeptember 8-án kezdődő 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programja MusicDocs blokkjában a Beatles karrierjét éppúgy felidézik, mint Whitney Houston munkásságát és a Placebo nem mindennapi oroszországi turnéját – közölték a szervezők.

Tájékoztatásuk szerint a fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában – a western és a horror után – idén a modern musicalek állnak majd, és válogatást nyújtanak a világ legjobb zenés filmjeiből.

A programban éppúgy szerepel a Magyarországon ritkán látható francia klasszikus, a Catherine De­neuve és Gene Kelly főszereplésével készült A rochefort-i kisasszonyok, mint a Rocky Horror Picture Show, a Kabaré, a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Napfény a jégen című magyar zenés film.

Díj és díj

Az idei fesztivál nyitófilmje egyébként a cseh film nagyszerű alkotása, a Sörgyári capriccio lesz. A filmet a rendező, Jirí Menzel és a főszereplő, Magda Vásáryová jelenlétében vetítik.

Az Oscar-díjas cseh rendező életműdíjat kap Miskolcon, a legendás színésznő és diplomata Magdaléna Vásáryová pedig a Jameson CineFest tavaly alapított Európa-díját veheti át a nyitóünnepségen.

ÉM