Cigarettázó utas okozott tüzet az Eurostaron – 4 órán át vesztegeltek az alagútban

Kisebb tűz volt az Eurostar Londonból Párizsba tartó szerelvényén péntek éjszaka- közölte az üzemeltető szóvivője szombaton. A lángok az első osztály egyik mosdójában csaptak fel, miután az egyik utas cigarettára gyújtott, a csikket pedig a szemetesbe dobta. A tüzet a személyzet megfékezte, ám az előírások szerint a La Manche csatorna alatti alagútban közlekedő vonatot le kellett állítani, és mellékvágányra tenni.

A francia szakembereknek ezután át kellett nézniük a vonatot, hogy valóban eloltották-e a tüzet. A szerelvény csak ezután indulhatott tovább. Az Eurostar így 4 órán át vesztegelt az alagútban, és csak hajnalban érkezett meg Párizsba. Az utasoknak ingyen visszaútra szóló jegyet adtak, emellett taxit és szükség esetén hotelt is biztosított az üzemeltető.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki gyújtott rá a vonaton, noha a dohányzás szigorúan tilos az Eurostar szerelvényein. Az üzemeltető arra kérte az utasokat, ha bárki bármit tud a vécében cigizőről, akkor keresse fel a céget, mert a társaság beperelné az illetőt.

Az alagútban egyébként szeptember 11-én volt tűz, egy teherautó gyulladt ki egy szerelvényen. Akkor 30 órán át álltak a vonatok. Felújítás még tart, ám a szerelvények újra közlekedhetnek. Az üzemeltető szerint 2009 február közepére végeznek teljesen a helyreállítással.